Presupun că a auzit toată lumea până acum de cyberbullying – abuzul online, atât de răspândit pe rețelele de socializare și în jocurile video. E o problemă pe care de-obicei, o asociăm cu copiii. Majoritatea părinților se tem ca micuțul lor să nu fie expus unui abuz online, lucru care devine din ce în ce mai greu de prevenit, având în vedere că majoritatea jocurilor au și o opțiune de chat și studiile arată că 90% din copiii din România au cont pe cel puțin o rețea de socializare.
Și părinții fac tot ce pot să-i instruiască pe cei mici cum să reacționeze la astfel de situații. Vii la mine, îmi spui ce s-a întâmplat, nu interacționezi cu persoana respectivă și împreună, blocăm contul respectiv. Sau dacă e un site de jocuri, iei distanță, la nevoie, părăsești și jocul.
Dar și adulții pot deveni victime ale cyberbullying-ului, de multe ori, din partea altor adulți. Ascunși în spatele tastaturii, trecem în anonimat și ne permitem să dăm glas celor mai oribile gânduri ce se ascund în noi.
Când mi se întâmplă mie, adultul, ce fac?
În mod straniu, ne e mai greu să ne depărtăm, ca adulți, pentru că nu ne așteptăm să ajungem într-o poziție de genul. Nu se presupune să fim vulnerabili și nefiind o situație cu care te confrunți în viața reală, rămânem oarecum blocați.
Dar regulile sunt aceleași. Iei distanță, raportezi, dacă e posibil, persoana respectivă. Nu trebuie să te jenezi vreodată să elimini persoane toxice din viața ta.
În mediul online, mai există, desigur, și alte forme de purtare toxică, nu doar abuzul direct. Și de multe ori, purtările astea apar chiar în oameni pe care îi consideram prieteni. E un fenomen tot mai des întâlnit pe rețelele de socializare, care permit oamenilor egocentrici să-și sece cunoștințele de atenție chiar de la ei de acasă.
Să spunem că ai în listă o persoană care postează mereu gânduri private și diverse drame (mai mult sau mai puțin imaginare) din viața lor. Și le urmărești, mai întâi de curiozitate, după pentru că vrei să vezi cum se termină. Dar pentru astfel de oameni, dramele nu se termină niciodată și pe tine încep să te înnebunească, să-ți consume energia și nervii. Oamenii ăștia sunt dăunători și nu trebuie să te ferești în a-i tăia din viața ta.
Nu mai vrei să-i urmărești, șterge-i din listă, blochează-i la nevoie.
Cel mai bun mod de a uita pe cineva e să nu îl mai vezi. Dacă nu îți mai apare în față în fiecare zi, ajungi să nu te mai gândești la el și să ai mai multă energie pentru lucrurile care chiar contează.
E foarte ușor să cazi într-o comunitate toxică online, într-un grup sau pe un forum. Și discuțiile celorlalți te enervează, ajungi să nu-i suferi și să te gândești cu groază la momentul în care intri pe site-ul respectiv. Dar intri, pentru că așa te-ai obișnuit. Nu e bine.
Timpul (chiar și virtual) petrecut cu oameni negativi te transformă și pe tine într-o persoană negativă. Învață că e dreptul tău să spui „nu” și să elimini relațiile toxice din viața ta.
Discussion about this post