Un lucru care m-a pasionat mereu a fost scrisul. De-a lungul anilor, am urmărit nenumărate clipuri cu scriitori celebri descriindu-și rutina de zi cu zi, am citit liste despre cum să faci și cum să nu faci, și am citit cărți în căutarea rețetei perfecte.
Care de fapt nu există. Oricine pretinde că poate să-ți spună exact cum să scrii o poveste bună minte cu nerușinare. Dar există câteva idei de bază care merită reținute și care sunt, în general, aplicabile la orice fel de scriere cât de cât creativă, nu doar unei povești.
Și cum toată lumea astăzi ține câte un blog, sau își povestește viața pe Facebook, sau cine știe, visează chiar s-ajungă scriitor, am zis să le împărtășesc cu voi.
1. Unde merge povestea?
Trebuie mereu să ai în minte un scop bine definit. E adevărat că mulți scriitori se apucă să scrie fără vreo idee clară ce urmează, și asta e bine, ai nevoie de această libertate. Dar trebuie mereu să-ți pui întrebarea, unde merge povestea asta? Ce vreau să se întâmple în viitor? Pentru că altfel, riști foarte ușor să scrii cuvinte doar de dragul de a le scrie. Sau să scrii în ideea că îți vin ție ideile pe parcurs.
Cititorul se plictisește repede și știe, de-obicei, când nici autorul n-avea o direcție anume în minte. Și dacă ție nu ți-a păsat destul cât să stabilești cât de cât un drum, lui de ce i-ar păsa?
2. Emoții
Învață să-ți folosești propriile emoții în scop creativ. Durere, suferință, dragoste, fericire – hrănește-te din sentimentele astea și împrumută-le și personajelor tale. Oamenii vor să citească ceva cu care pot să simpatizeze.
Ți-a frânt inima prietena. Bun. Scrie despre asta. Poate și mie mi-a frânt inima cineva și povestea ta e exact ce-mi doresc să citesc acum.
3. Acțiune
Nu mă refer neapărat la o secvență cu bătăi gen Bruce Lee, ci la faptul că o poveste bună împinge cititorul la fapte. „Hobbitul” îi face să vrea să meargă într-o aventură, „Romeo și Julieta” să se îndrăgostească. Adesea, oamenii citesc pentru a găsi o soluție la o problemă din viața lor. Încearcă să le oferi acea soluție fără să le spui direct. Ai grijă ca personajele tale să treacă prin diferite faze și să se schimbe pe parcursul poveștii.
4. Nu încerca să impresionezi.
Nu-i pasă nimănui că tu știi ce înseamnă „prestidigitator”. Cele mai bune povești sunt simple, sunt povești în care omul poate să se regăsească. Dacă folosești întruna cuvinte greoaie și fraze alambicate, cititorul se va plictisi și va alge să citească altceva.
5. Avansează povestea
Caută să elimini înfloriturile inutile și descrierile lungi care nu fac nimic ca să-ți avanseze povestea. Din nou, e vorba de atenție și dacă mi-am pierdut atenția cu o descriere de trei pagini a norilor în acea zi, foarte probabil n-o să-mi mai pese ce făcea personajul când în sfârșit, ajungem la el.
Discussion about this post