Se spunea ca Guvernul PNL urma sa arate in felul urmator:
„Premier: Ludovic Orban
Viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice: Robert Sighiartău (secretarul-general al PNL)
Viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României: Rareș Bogdan (dacă acceptă să plece de la Bruxelles, variantă greu de crezut).
Ministru de Externe: Vlad Nistor (profesor de istorie la Universitatea din București, considerat unul dintre apropiații lui Orban în momentele grele din anul 2016). O altă variantă este deputatul Ben Oni Ardelean, care are relații foarte bune cu republicanii americani.
Ministru de Finanțe: Florin Câțu, liderul senatorilor PNL, văzut bine printre hipsteri, dar și imprevizibil uneori. O altă variantă este deputatul Bogdan Huțucă.
Ministrul Justiției. Aici, liberalii iau în considerare să meargă pe varianta unui independent, dar și variante precum Cristina Trăilă, Alina Gorghiu, Cristian Băcanu sau Ioan Cupșa sunt luate în calcul.
Ministerul Educației: Raluca Turcan este aici titular indiscutabil dacă își va dori să părăsească poziția de lider al deputaților PNL și care se bucură de sprijinul președintelui Iohannis. Deputatul de Bihor Florica Cherecheș este o altă variantă luată în calcul de liberali.
Ministerul Apărării: Ovidiu Raețchi, vicepreședintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaților, este pregătit de liberali pentru această poziție, având în vedere relația sa bună cu Statele Unite și Israelul.
Ministerul Muncii și Justiției Sociale: Dan Vâlceanu, vicepreședinte al PNL și deputat de Gorj, prezent deseori la tv pentru a apăra pozițiile PNL este opțiunea lui Orban pentru acest minister.
Ministerul Tineretului și Sportului: Mara Mareș, liderul tineretului PNL și deputat de Brașov.
Ministerul Afacerilor Interne: Victor Paul Dobre, deputat liberal cu experiență în domeniu și care a mai deținut acest portofoliu.
Ministerul Economiei: Iulian Dumitrescu, senator de Prahova, influent în partid. În cazul în care Orban preferă un apropiat, acesta ar putea fi liderul PNL Virgil Popescu.
Ministerul Mediului: deputatul de Iasi Costel Alexe este considerat specialistul partidului în acest domeniu.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: senatorul de Caraș-Severin Marcel Vela, care activează în Comisia pentru Ape și Păduri, este o variantă. Alternativele sunt deputatul de Dolj Nicolae Giugea sau președintele Comisiei Permanente pentru UNESCO, deputatul Ionel Palăr.
Ministrul Transporturilor: Deputatul Lucian Bode, președinte al Comisiei de Transporturi din Camera Deputaților, nu are aici nici o emoție.
Ministrul Culturii: Dacă Orban va opta pentru a integra în echipă și foști contestatari, Adriana Săftoiu, deputat de București, jurnalist și scriitor, poate fi o opțiune surpriză pentru portofoliul Culturii. Și Gigel Știrbu, actualul președinte al Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaților, poate fi o opțiune, având în vedere că a mai ocupat această poziție.
Ministrul Turismului: Pentru această poziție, Orban s-ar putea adresa unui politician liberal din tânăra generație, precum Pavel Popescu.
Ministrul Fondurilor Europene: Bogdan Glăvan, profesor universitar în economie și consilier al lui Orban în acest domeniu.”
In urma publicarii in presa, Alina Gheorghiu a facut urmatoarea declaratie la Antena 3:
„Eu nu știu să aibă loc aceste discuții în PNL, nu împarte nimeni portofolii în momentul acesta, pentru că sunt două scenarii pe care le știm cu toții: moțiunea poate să treacă sau nu. Scenariul pe care eu îl iau în calcul (…) este acela în care moțiunea se dovedește a fi un succes. Numărul de semnături strânse mă face să cred că va fi un guvern demis. Asta nu înseamnă că nu ai emoții până în ultimul moment. Resurse în PNL sunt destule, însă proiectul principal este cea legată de anticipate. (…) Propunerea de prim-ministru o știți. Ludovic Orban este desemnat de PNL de mai bine de un an de zile candidat pentru funcția de prim-ministru, însă…Cumva e firesc, pentru că sunt în conducerea partidului și atunci te aștepți ca specialiștii din conducerea partidului să se regăsească într-o formula guvernamentală. Eu nu am participat la nicio discuție despre numire, despre portofolii. Nici nu știu ce majoritate se va crea pentru susținerea viitorului cabinet. Este posibil ca unele partide din Opoziție să opteze pentru guvernare, altele nu”.
Discussion about this post