Autoritățile de supraveghere și reglementare franceze din domeniul bancar și al asigurărilor au declanșat un proces de informare publică față de fenomenul escrocheriei financiare.
În ultimii doi ani, depunătorii francezi au pierdut, prin înșelătorii, aproximativ un miliard de euro. Autoritățile franceze atrag atenția publicului asupra „industrializării metodelor de escrocare” care tind să aibă un anumit tipar. Este vorba despre promisiunea obținerii unor randamente mult peste media pieței, între 6% și 12%, prin plasarea banilor în active profitabile. De fapt, cei păcăliți plătesc niște plasamente pe site-uri false, care dispar în câteva luni de zile.
Un caz special, relatat de cotidianul Les Echos, este cel al unui octogenar francez care a fost victima unei escrocherii de proporții. Pensionarul în vârstă de 84 de ani a pierdut exact 482.713 euro. Iată istoria acestei escrocherii. În mai 2018, un așa-zis consilier financiar l-a contactat prin telefon și i-a propus un plasament foarte avanatajos, în criptomonede, care îi va aduce un randament substanțial. Astfel, pensionarul a avut neinsiprata idee de a investi, cu ghilimele de rigoare, 40.000 euro pe un site fals, care avea o denumire apropiată de bitcoin.
Problemele lui au început, însă, să apară atunci când a dorit să își recupereze banii și așa-zisele profituri obținute. În iulie anul trecut, a fost contactat de falși inspectori fiscali care i-au cerut să plătească impozit pe câștigurile pe care le-a obținut, respectiv 18.000 euro. Inițial a refuzat să plătească numai că falșii inspectori au revenit cu o nouă sumă egală cu 70.000 euro. Omul a plătit acești bani.
Escrocii au revenit, de data aceasta, spunând că sunt de la autoritatea financiară europeană și că îl pot ajuta să i se rezolve dosarul, adică să recupereze banii pierduți. Pentru ca acest lucru să se întâmple i-au mai cerut încă 75.000 euro pe care trebuia să-i plătească jumătate într-un cont din Anglia și cealalată jumătate într-un cont din Germania.
Dar, escrocheria a continuat. A intrat în scenă Banca Franței, bineînțeles, de fapt, tot escroci. Aceștia i-au cerut 90.000 euro pentru a debloca fondurile. Între timp, falșii inspectorii fiscali îl convingeau că este bine să plătească și această sumă pentru a rezolva problema. Apoi, au venit vameșii, care i-au cerut să plătească timbre fiscale, iar pensionarul francez și-a răscumpărat asigurarea de viață pentru a putea face față cheltuielilor care veneau în cascadă.
Plățile au fost atât de mari încât reprezentanții băncii la care avea economiile s-au alertat. Un escroc, însă, deghizat într-un avocat celebru, l-a sfătuit să-i răspundă bancherului său că are nevoie de bani pentru că își renovează locuința.
Una peste alta, tot mecanismul a durat un an, rezultatul a fost că pensionarul și-a pierdut economiile de o viață fără a mai putea recupera ceva. Site-ul fals, acolo unde inițial a plasat 40.000 euro, în mai 2018, a dispărut complet, în august anul trecut.
Autoritățile franceze au declanșat o campanie de informare. Ele îi sfătuiesc pe cetățeni să sesizeze autoritatea de supraveghere a pieței dacă primesc o ofertă ce pare excesiv de profitabilă. De asemenea, instituțiile publice au alcătuit o listă neagră cu site-urile dubioase (aproximativ 1.000 de astfel de platforme on-line) care au oferte de plasamente sau de credite.
Și în România moda telefoanelor de la consultanți financiari care promit câștiguri fabuloase este deja prezentă. Deocamdată, fără scandaluri și prejudicii mari. Dar, nu trebuie să uităm, mai devreme sau mai târziu, escrocheriile patentate în Occident ajung și în România.
Discussion about this post