Suntem unul dintre popoarele cu cel mai mare consum de alcool din lume, România situându-se pe locul 5 în lume la acest capitol, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății.
Statisticile cele mai recente arată că românul preferă berea, în special cel de la oraș. La țară, vinul, de preferință cel de producție proprie, rămâne băutura de bază. Sunt numeroase discuțiile privind pericolele consumului de alcool, însă, în cantități moderate, băuturile aduc și beneficii pentru sănătate.
Consumul moderat de vin este o componentă a dietelor tradiționale mediteraneene, pe care cercetările le asociază cu rate mai mici de boală și mortalitate. De pildă, vinul previne apariția blocajelor arteriale. Proprietățile benefice ale vinului sunt date de un grup de compuși găsiți în struguri, numiți polifenoli – și, în special, resveratrol. Dintre toate soiurile de vin, cel roșu este cel mai bogat în resveratrol.
Pe de altă parte, cercetări recente arată că și berea este bună pentru sănătate, în cantități ce nu trebuie să depășească una pe zi pentru femei și două pentru bărbați.
Potrivit cercetătorului grec Demosthenes Panagiotakos, profesor la Departamentul de Nutriție de la Universitatea Harokopio, se vorbește mai multe despre proprietățile benefice ale vinului doar din cauză că această băutură a fost mai intens studiată.
Cercetările sale sugerează că vinul și berea sunt mai mult sau mai puțin egale atunci când vine vorba de reducerea riscurilor de boli de inimă ale unei persoane.
Cu alte cuvinte, vinul roșu s-ar putea să fie mai bun pentru sănătate, dar nici o bere pe zi nu face rău.
Potrivit Institutului Național de Statistică, în România, consumul mediu de băuturi alcoolice – vin, bere, ţuică şi rachiuri naturale – este de 2,27 litri lunar pe persoană.
Cei mai mari amatori de vin sunt oltenii și moldovenii, cu 1,9, și respectiv 1,5 litri/lună/persoană. Bucureștenii, în schimb, sunt mari băutori de bere cu un consum mediu de 1,2 litri/lună/persoană.
Discussion about this post