În urmă cu câteva zile, am publicat un articol despre beneficiile turmericului, iar astăzi continuăm seria despre condimentele sănătoase pe care ar trebui să le consumăm zilnic. Un condiment foarte apreciat este scorțișoara, în mare pentru gustul său puternic și ușor exotic, pe care o folosim în mod special la prăjituri, cozonaci și alte deserturi.
Dar de ce e bine să consumăm scorțișoară în mod regulat?
- Din moși-strămoși, scorțișoara e recunoscută pentru proprietățile sale energizante și pentru fortificarea sistemului circulator.
- Scorțișoara reglează și nivelul de zahăr din sânge (glucoza) și e folosită de mult timp în tratamentele naturiste pentru diabetul de tip II.
- E plină de anti-oxidanți și anti-inflamatori, protejând astfel organismul și luptând împotriva infecțiilor, a răcelilor, a febrei musculare și chiar a durerilor menstruale.
- Tratează și dereglările hormonale, și implicit, infertilitatea. Scorțișoara conține un compus organic numit aldehidă cinamică, care crește producția de progesteron și scade producția testosteronului la femei, reglând astfel problemele hormonale (principala cauză a infertilității).
- Bineînțeles, odată cu reglarea hormonilor, ea ajută și cu alte probleme de genul acneei sau ciclul neregulat.
- Poate fi eficientă în lupta împotriva bolilor degenerative cum ar fi Parkinson-ul și Alzheimer-ul, deoarece activează proteinele neuro-protectoare care protejează celulele creierului și funcțiile cognitive, afectate în mod normal de aceste boli.
- Ameliorează problemele digestive. Scorțișoara este un vechi remediu pentru flatulență și disconfort digestiv, datorită proprietăților sale antimicrobiene (îndeosebi eficientă atunci când e consumată în băuturi calde, cum ar fi ceaiul).
- După cum am mai discutat, scorțișoara are și uz extern. Folosită într-o mască, împreună cu mierea și praful de cacao, combate și usucă acneea și alte infecții ale pielii cum ar fi psoriazisul sau ciuperca piciorului.
- Amestecul de scorțișoară și miere este de-asemenea un scrub excelent pentru pielea uscată, îndepărtând delicat celulele moarte și hidratând.
Cum putem include scorțișoara în dieta zilnică?
Evident, cel mai eficient pentru toate aceste probleme e să consumăm scorțișoară în fiecare zi (2-6 mg/zi). Aveți grijă însă, prea multă scorțișoară poate fi toxică, iar dacă observați că vă face rău, opriți-vă imediat și eventual, consultați și un doctor.
În cafea sau ceai. Adăugați o linguriță de scorțișoară măcinată în ceaiul fierbinte sau o puteți amesteca chiar cu cafeaua măcinată, înainte de a o fierbe.
Luați-o așa cum e, sau cu puțină miere. Delicios și rapid. De asemenea, puteți ronțăi direct din batonul de scorțișoară, deși gustul e mai puternic și s-ar putea să nu fie pe gustul tuturor.
O puteți adăuga în iaurt, peste cerealele de dimineață, sau în orice desert, cum ar fi checul, budinca, prăjiturile și alte asemenea.
O idee absolut delicioasă e să adaugi un baton de scorțișoară în lapte și apoi să-l fierbi. Mai pui și o linguriță de miere și iese o băutură demențială.
Poftă bună!
Discussion about this post