O grămadă de afecțiuni pornesc dintr-o dietă nesănătoasă, un adevăr trist în epoca fast-food-ului. Partea bună e că o grămadă de afecțiuni pot fi și tratate printr-o dietă sănătoasă, iar astăzi ce-ar fi să discutăm un pic despre beneficiile semințelor de in?
Sunt niște semințe mici-mici și maronii care sunt extrem de sănătoase pentru tine. De ce?
1. Sunt o sursă bogată de omega-3
Sunt cea mai importantă sursă vegetală de acid alfa-linoleic (din familia acizilor grași Omega-3), care ajută în reducerea colesterolului. Acidul alfa-linoleic este unui din doi acizi pe care organismul nostru nu îi produce independent, drept urmare trebuie absorbit din alimentație.
Acizii grași Omega-3 reduc riscul de boli cardio-vasculare. De-asemenea, acizii Omega-3 ajută la dereglările hormonale și mențin pielea (și părul și unghiile) curate.
2. Inhibă dezvoltarea celulelor canceroase
Semințele de in conțin mai multă lignină ca oricare alt aliment pe bază de plante, iar lignina asta, conform unui studiu publicat în revista medicală Baillière’s Clinical Endocrinology and Metabolism, reduce riscul de cancer (în special cancerul de prostată și cel mamar).
3. Conțin fibre
Lucru care previne constipația, întărind și reglând scaunele. De asemenea, fibrele din semințele de in ajută și la reglarea nivelului de zahăr din sânge. De aceea, e un aliment foarte util pentru persoanele cu diabet.
Cum consumăm semințele de in?
Sunt destul de greu de mâncat crude, având tendința enervantă de a-ți rămâne între dinți, și fiind atât de mici și destul de tari, dacă le mâncăm întregi, organismul nu le va digera cum trebuie și le va elimina sub exact aceeași formă, fără să preia acizii grași, fibrele și alte vitamine necesare.
Ideal ar fi să le mâncăm râșnite – în iaurt, într-un smoothie, în salată, sau în pâine, dacă aveți obiceiul să faceți pâine-n casă, sau în aluatul prăjiturilor, biscuiților etc. Semințele de in nu au un gust puternic și de-aceea merg cam în orice compoziție fără să altereze gustul final.
Mai există pe piață și ulei de semințe de in, dar merită mai mult? Depinde ce vrei să obții. În primul rând, uleiul are un gust mai puternic și mai neplăcut, evident, dar conține un nivel mult mai ridicat de acid alfa-linoleic. Unde o lingură de semințe de in măcinate conține cam 1,6 grame, o lingură de ulei are 7 grame de acid alfa-linoleic. Pe de altă parte, uleiul nu oferă celelalte beneficii ale inului, cum ar fi fibra sănătoasă.
Ideal, deci, ar fi să începeți cu semințe.
Cât ne trebuie?
În medie, studiile au fost realizate cu o porție de o lingură de semințe de in pe zi (cam 10-15 grame). Puteți mânca mai mult, dar nu e indicat să depășiți 50 de grame (5 linguri) pe zi.
Discussion about this post