Speranțele de a se ajunge la un acord privind ieșirea Marii Britanii din UE par definitiv îngropate, Londra și Bruxellesul angajându-se într-un război al declarațiilor dezlănțuite. Președintele Comisiei Europene Donald Tusk l-a acuzat pe premierul britanic Boris Johnson că pune în pericol interesele și securitatea cetățenilor britanici, dar și ai Europei.
”Ceea ce este în joc acum nu este cine câștigă într-un stupid joc al reproșurilor. În joc este viitorul Europei și al Marii Britanii, precum și interesele și securitatea cetățenilor noștri” a scris Tusk pe contul său de Twitter.
Totodată, el a rezumat situația imposibilă în care se află în prezent negocierile cu Londra – ”Nu vreți un acord, nu vreți o prelungire, nu vreți revocarea (Brexit). Quo Vadis?”
În ceea ce-l privește, Boris Johnson a declarat că un acord nu este posibil în condițiile în care UE pretinde ca Irlanda de Nord să rămână într-o uniune vamală cu UE pe termen nedefinit. Potrivit premierului britanic, acest lucru i s-a pus în vedere în cadrul unei aprinse convorbiri telefonice avută marți dimineața cu cancelarul german.
Angela Merkel i-ar fi vorbit extrem de tăios, susține Johnson, punându-i în vedere că singura soluție pentru a se ajunge la un acord este ca Irlanda de Nord să rămână parte a uniunii vamale europene. În planul prezentat săptămâna trecută, Boris Johnson avansa ipoteza unor puncte de control vamal între Irlanda și provincia britanică.
Boris Johnson susține că oficialii europeni și-au dat arama pe față cerând Marii Britanii să lase o porțiune din teritoriul său într-o uniune din care nu mai dorește să facă parte. Pe de altă parte, numeroși observatori pun la îndoială conținutul și mai ales tonul conversației dintre Johnson și Angela Merkel, cunoscută pentru stilul său diplomatic. Deocamdată, Berlinul nu a comentat afirmațiile premierului britanic astfel că nu se poate ști cu certitudine dacă Angela Merkel a țipat sau nu la Boris Johnson.
În acest moment, apare foarte posibil ca Boris Johnson să boicoteze summitul UE de săptămâna viitoare, ultimul dinainte de data Brexit. Pe de altă parte, Parlamentul britanic va fi suspendat din nou până la discursul Reginei Elisabeta, programat pentru 14 octombrie, astfel că nu sunt posibile inițiative legislative care să clarifice într-o direcție sau alta situația Brexitului, al cărui termen-limită, 31 octombrie, se apropie cu pași repezi.
Discussion about this post