Dacă Siria vrea să lupte pentru a-şi recupera teritorile, acest lucru ţine de ei şi de Turcia. Au mult nisip cu care să se joace”, a declarat Donald Trump miercuri, citat de agenţia Associated Press.
Această declarație se poate traduce prin faptul că Siria trebuie să se lupte cu Turcia pentru a-și recupera teritoriile pe care le-a deținut.Criticat din ce în ce mai mult, atât în interiorul SUA, cât și pe plan internațional, că a facilitat intervenția militară turcă în NE Siriei, Trump a precizat că trupele americane au fost „în mare parte retrase” din zonele vizate de ofensiva militară turcă lansată în nord-estul Siriei.
Trump a jucat se pare rolul pompierului care dă foc și apoi merge să stingă incendiul pus chiar de el, somând Turcia să oprească ofensiva militară.
Vizat și el de criticile comunității internaționale pentru intervenția militară împotriva kurzilor din NE Siriei, președintele Turciei, Recep Tayip Erdogan a dat o replică acestora chiar în cotidianul american The Wall Street Journal.
Acesta a spus că intervenția militară ”Izvorul Păcii” din NE Siriei are ca scop rezolvarea crizei umanitare generate de valurile de refugiați care au ajuns în Turcia de la începutul conflictului din Siria și care nu a fost rezolvată de comunitatea internațională:
”Odată ce administrația noastră a ajuns la concluzia că, la nivelul comunității internaționale, nu se va acționa, am pus la punct un plan pentru nordul Siriei. Am împărtășit acest plan cu liderii mondiali la Adunarea Generală a Națiunilor Unite care a avut loc luna trecută. În conformitate cu acest plan, Turcia a lansat săptămâna trecută Operațiunea Izvorul Păcii, pentru a pune capăt crizei umanitare și pentru a rezolva problema violenței și a instabilității, ca surse ale migrației ilegale în regiunea noastră. În absența unui plan alternativ de rezolvare a crizei refugiaților, comunitatea internațională ar trebui fie să participe la eforturile noastre, fie să înceapă să primească refugiați. ”
De asemenea, Erdogan și-a asumat și rolul de combatant al mișcărilor teroriste încă existente în Siria:
”În cadrul Operațiunii Izvorul Păcii, armata turcă, împreună cu armata națională siriană, va elimina toate elementele teroriste din nord-estul Siriei. Aceşti militanți împiedică refugiații sirieni, printre care aproximativ 300.000 de kurzi, să se întoarcă acasă. Misiunea noastră este de a combate simultan Partidul Muncitorilor din Kurdistan, organizația teroristă cunoscută sub numele de PKK și filialele sale siriene, precum și DAESH. Turcia nu are nicio dispută cu vreun grup etnic sau religios. Din punctul nostru de vedere, toți cetățenii Republicii Arabe Siriene care nu aparțin grupurilor teroriste sunt egali. În mod special, ne opunem echivalării PKK-ului cu kurzii sirieni.
La fel, Turcia se opune şi echivalării DAESH, care a ucis mii de oameni nevinovați, cu islamul. Ne vom asigura că niciun luptător DAESH nu va părăsi nord-estul Siriei. Suntem gata să cooperăm cu țările de origine și cu organizațiile internaționale pentru reabilitarea soțiilor și a copiilor luptătorilor terorişti străini.”
Răspunsul său a vizat și țările occidentale care „dau astăzi lecţii Turciei cu privire la virtuţile luptei împotriva Statului Islamic, după ce au eşuat să oprească fluxul de combatanţi străini în 2014 şi 2015” .
Este foarte greu de previzionat cum și când se va stinge conflictul sirian, care intră în curând în al 10-lea an de existență, deși mulți actori politici internaționali sunt implicați, dar caută și soluții pentru stingerea lui.
Discussion about this post