Maria Alexandra Victoria s-a născut în dimineaţa zilei de 29 octombrie 1875 în Kent, Marea Britanie, în familia ducelui de Edinburgh, Alfred (fiu al Reginei Victoria), şi a soţiei sale, Maria Alexandrovna, unica fiică a Ţarului Alexandru al II-lea. Prinţesa de Edinburgh, numită în familie Missy, şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa în Anglia, Malta şi Germania.
Era nepoata reginei Victoria, tatăl fiind ducele Alfred de Edinburgh, iar mama, ducesa Marie de Edinburgh, fiica a țarului Alexandru al II-lea al Rusiei.
Ar fi putut deveni Regina Marii Britanii dacă ar fi acceptat o cerere de căsătorie venită din partea vărului ei primar, George. Al doilea la succesiunea tronului britanic, el a devenit moştenitorul coroanei atunci când fratele său mai mare a murit (avea să urce pe tron în anul 1910). Logodna nu s-a încheiat din cauza opoziţiei mamei prinţesei, care nu dorea să-şi vadă fiica măritată cu un prinţ englez.
Căsătoria, la numai 17 ani, a Mariei cu Ferdinand, moștenitorul tronului României, născut prinț de Hohenzollern-Sigmaringen – pe 10 ianuarie 1893 -, o aduce intr-o tara a Balcanilor.
Ea a devenit cunoscută în epoca drept principesa artist, regina scriitor, regina infirmieră, dar mai ales regina diplomat. Contribuția sa a fost esențială în susținerea intrării României în Marele Razboi de partea Antantei. Devenită Regina Maria a României, în 1914, după moartea Regelui Carol I și încoronarea lui Ferdinand, aceasta a fost un sfătuitor de bază al soțului ei, care o consultă în treburile legate de stat.
Vizita informalaă la Paris și Londra din primăvara lui 1919, în perioada Conferinței de Pace, a definit-o ca un „ambasador irezistibil” și decisiv al României, având o serie de întrevederi cu lideri ai conferinței.
Misiunea sa a avut rezultat: Marea Unire și frontierele Romaniei Mari au fost recunoscute prin tratatele de la Versailles (28 iunie 1919 – 21 ianuarie 1920), Saint-Germain (10 septembrie 1919) și Trianon (4 iunie 1920).
De cinci ani, la sfârșitul lunii octombrie, Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei, prin organizațiile Neamț și Teleorman se implică în organizarea unor acțiuni menite să restituie adevărul istoric despre rolul Regalității în devenirea României moderne, în general și a localității Bicaz, în particular.
În anii grei ai Războiului pentru Întregirea Neamului, Bicazul a fost adăpost pentru conducerea țării, găzduind Familia Regală a României. Ultimele luni de război i-au găsit la Bicaz pe Regele Ferdinand, Regina Maria și pe fiicele lor. Îndrăgostită de aceste meleaguri și de oamenii locului, Regina le-a fost, acestora din urmă, ajutor și mângâiere. Era normal că bicăjenii să-și numească strada principală – „Strada Regina Maria”.
De asemenea, Şcoala Gimnazială Nr.1 Bicaz poartă, începînd de anul trecut, anul Centenarului Marii Uniri, numele Reginei Maria, în semn de profund respect faţă de suverana României Mari care a trăit o bună perioadă din viaţa sa la Domeniul Coroanei din localitatea străjuită acum de baraj.
Astăzi, are loc o frumoasă activitate de omagiere a iubitei noastre regine chiar la școala care îi poartă numele, din Bicaz, organizată de Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei și conducerea școlii.
Discussion about this post