„Universitățile din America sunt de stânga. (Universitatea) Columbia e un fel de socialism care merse spre comunism,” a declarat regizorul Andrei Șerban, în cadrul emisiunii „Profesioniștii” de la TVR1. Regizorul, întrebat cum de nu mai este profesor la Universitatea din Columbia (unde predase încă din 1992), a explicat că în Statele Unite, corectitudinea politică a ajuns la un nivel exagerat, lucru care a dus și la demisia sa de la Universitate.
„Puteam să fiu profesor la Columbia până aș fi avut o sută de ani. Nu mă dădea nimeni afară pentru că aveam o statură de profesor emerit, aveam tenure, adică ai un statut prin care pe viață, ești considerat un profesor de excepție pentru c-ai avut niște rezultate extraordinare în învățământ și în cariera ta și poți fi acolo cât trăiești.”
Acesta a povestit cum școala de actorie de la Colombia a fost convocată de doamna decan a Universității și informată că trebuie să angajeze un nou profesor.
„Ne-a spus că suntem prea mulți profesori de culoare albi, prea mulți profesori bărbați, heterosexuali, și este de dorit să luăm un nou cadru didactic, de preferință o femeie, de culoare, care dacă este gay, foarte bine, iar dacă este un bărbat, de preferință să fie portorican sau de culoare. Sigur nu poate să fie un bărbat cum ești tu, Andrei, mi s-a spus, care ai fost căsătorit, ești heterosexual și ai copii.
Întrebat de realizatoarea emisiunii dacă nu cumva e o glumă, domnul Șerban a asigurat-o că nu, e cât se poate de real.
„Am întrebat dacă, să spunem, din toți candidații, se întâmplă ca cel care este de departe cel mai pregătit ca să fie profesor, să-i instruiască pe acești studenți care cheltuie o groază de bani să vină să învețe, ce se întâmplă dacă totuși este un alb, care are o familie și este căsătorit? Și mi s-a spus nu, nu-l puteți lua. Și după acea, s-a adeverit că cineva care era foarte bun nu a fost luat și a fost luat altcineva care era o persoană gay, de culoare.”
Incidentul relatat de regizor a fost doar o întâmplare care i-a semnalat că lucrurile nu stau cum trebuie, însă picătura care a umplut paharul pentru Andrei Șerban s-a întâmplat în cadrul unei audiții pentru studenți.
„La audiție vine un transsexual, un băiat care a decis să devină o ea, și spun ce ai pregătit? Am pregătit monologul Julietei. Zic, În monologul Julietei e o fată de paisprezece ani, puritatea întruchipată. E imposibil pentru mine să cred că acest băiat care a devenit fată acum poate să fie Julieta. Am întrebat altceva n-ai pregătit? Zice nu, vă deranjează?
Profesorul a povestit că după ce tânărul transsexual a ieșit din încăpere, tot el a fost blamat de restul comisiei că de ce nu poate să creadă că băiatul acela poate fi Julieta?
Nu pot să lucrez cu acest băiat care a devenit fată trei ani de zile, ca Julieta. Nu pot. Sunt necinstit față de mine însumi dacă fac asta. Mi-am oferit demisia și am plecat.
Întâmplarea, cum bine puncta și realizatoarea Eugenia Vodă, pare de necrezut, dar asta e realitatea îngrijorătoare de peste ocean. Nu trece zi în care să nu întâlnești o poveste în ziar cu o universitate la care s-a iscat un scandal din cauza discriminării studenților albi sau heterosexuali, în favoarea minorităților. Iar dacă un student discriminat (sau în cazul acesta, un profesor) deschide gura să protesteze această corectitudine politică dusă la extrem, el este apostrofat și pedepsit.
E ușor să credem că lucrurile astea se întâmplă doar în America, dar ele încearcă să se strecoare și la noi, în Europa. Regatul Unit deja pare să fi luat calea tristă a Americii, și dacă nu avem grijă, riscăm să alunecăm și noi în râpa corectitudinii politice, unde simbolurile purității sunt batjocorite, iar Fecioare Maria va fi eventual jucată de un transsexual de culoare.
„Corectitudinea politică a ajuns la un nivel de boală, un icter galben al Americii.”
Discussion about this post