George Carlin a fost un comedian american extrem de controversat, însă foarte iubit de publicul său. Drept dovadă, astăzi, la mai bine de zece ani de la moartea sa, oamenii continuă să-i urmărească spectacolele și să aplice cuvintele sale la lumea din jur, iar citatul de mai jos, luat dintr-un spectacol din 1996 este acum la fel de relevant ca și atunci.
Poate ați observat că există totuși un lucru de care nu mă plâng – politicienii. Toată lumea se plânge de politicieni. Toată lumea se plânge că politicienii-s nașpa. Păi de unde credeți că vin politicienii ăștia? Nu cad din ceruri, nu vin din altă galaxie, ci din părinți americani, din familii americane, școli americane, biserici americane și facultăți americane și sunt aleși de cetățeni americani. Atâta ne-am descurcat.
Asta e tot ce avem de oferit, asta produce sistemul nostru – intră gunoi, iese gunoi.
Dacă ai cetățeni egoiști și ignoranți, vei avea și politicieni egoiști și ignoranți. Iar alegerile periodice nu schimbă nimic, o să te alegi cu aceiași politicieni egoiști, așa că poate nu politicienii sunt problema, ci publicul.
De când s-au anunțat rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale, oamenii cam asta au făcut, s-au plâns. Au aruncat cu noroi când în Viorica, când în Klaus. Desigur, fiecare aruncă în cine i se spune să arunce, în omul care – în mintea lor – e de vină pentru toate problemele lor, iar absolut toți sunt hotărâți să meargă să voteze și pe 24 și să „schimbe” lucrurile. Bine, nu prea înțeleg eu cum o să schimbe lucrurile, din moment ce Klaus Iohannis e președinte de cinci ani, iar lucrurile merg tot prost (cum bine puncta cineva ironia campaniei pentru o Românie normală când de România anilor recenți te-ai ocupat chiar tu), iar Viorica Dăncilă la fel. Ambii au avut șansa să schimbe ceva iar ambii au ignorat-o cu mare grație, dar noi încă ne lăsăm împinși unii împotriva celorlalți, încă facem mișto-uri ieftine de oamenii care votează altfel decât noi, iar ura e în fiecare zi mai puternică.
Nu suntem neapărat împotriva unui partid, ci mai degrabă împotriva „idioților” care votează cu partidul respectiv. Și după, tot noi ne mirăm cum de ne fură politicienii și își bat joc de noi. Ca să-l cităm pe domnul Carlin, de unde credeți că vin politicienii ăștia? Din popor, de printre noi. Și da, tot ce vedem mai rău în clasa politică a țării e o oglindă pentru propriile suflete. Furăm și batjocorim fiecare cum putem, pe scară mai mică, pentru că nu avem aceleași oportunități, dar haide să nu ne mințim singuri că X partid ar fi de vină sau că doar dacă ar veni Y la putere, totul s-ar schimba. Uitați-vă în istorie, au venit și au plecat oameni de la Cotroceni (și de la Guvern și de la Parlament) și lucrurile încă nu s-au schimbat.
Bineînțeles, George Carlin a găsit rapid o soluție și pentru asta:
La alegeri, eu stau acasă. Nu votez din două motive. În primul rând, n-are rost. Țara asta a fost cumpărată și vândută cu mult timp în urmă. Iar în al doilea rând, nu votez pentru că sunt de părere că dacă votezi, n-ai dreptul să te plângi. Știu că mulți întorc vorba asta și zic că dacă nu votezi, n-ai dreptul să te plângi, dar care-i logica?
Dacă tu votezi și alegi oameni fățarnici și incompetenți, ei strică țara și tu ești responsabil. Tu ai creat problema asta pentru că tu i-ai ales. N-ai niciun drept să te plângi. Eu, pe de altă parte, n-am votat, nici măcar n-am ieșit din casă, așa că nu sunt vinovat și am tot dreptul să mă plâng de dezastrul pe care tu l-ai creat.
Doar așa, ceva la care să ne gândim înainte de 24 noiembrie.
Discussion about this post