Au mai rămas doar câteva zile până la votul de duminică și deși mulți dintre noi ne-am cam hotărât deja ce avem de gând să facem în ziua respectivă, adevărul e că tot nu prea știm ce anume face un președinte. Sigur, știm cine e și că stă la Cotroceni, dar pentru o bucată îngrijorător de mare din populație, cam aici se încheie „atribuțiile” președintelui și uite așa, ajungem să ne lăsăm manipulați de politicieni sau să-i cerem vreunui candidat lucruri imposibile. Așa că, hai să trecem în revistă cam ce va face viitorul președinte al României, indiferent cine va fi acesta.
Președintele numește Guvernul și desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru. Mai apoi, cu ajutorul Parlamentului și al prim-ministrului, acesta poate numi și revoca ceilalți membrii ai Guvernului, însă nu și pe primul-ministru.
Dar președintele nu e obligat să și participe la ședințele Guvernului. El are, bineînțeles, acest drept, fiind de datoria sa să vegheze asupra ordinii publice, a apărării naționale și a politicii externe. Dar ședințele se pot desfășura foarte bine și fără prezența președintelui, iar deciziile luate în cadrul ședințelor nu depind de președinte. El poate convoca Guvernul la consultări, dar nu poate decide în numele său. Astfel că declarația recentă a lui Klaus Iohannis, cum că președintele țării ar fi și șeful Executivului, este greșită și chiar îngrijorătoare. Președintele României nu este un lider suprem, ci un individ al cărui rol e să vegheze la respectarea Constituției și să colaboreze cu Guvernul și Parlamentul.
Cine e președintele în politica externă? Președintele poate încheia acorduri și tratate cu celelalte țări, dar numai dacă acestea au fost negociate în prealabil de Guvern, iar apoi, el trebuie să supună aceste tratate spre ratificare Parlamentului. El poate numi reprezentanții diplomatici ai țării, dar tot în urma unor consultații cu Guvernul.
Foarte rar, președintele poate acționa de capul său. De exemplu, în cazul în care România e în stare de asediu sau stare de urgență, acesta poate ordona măsuri de apărare și mobilizarea armatei, fiind nevoit, ulterior, să înștiințeze Parlamentul.
Mulți alegători vin cu fraze de genul „președintele o să facă asta” sau „de ce nu face președintele ailaltă”, dar e important să știm ce anume poate și nu poate un președinte să facă. Asta ne ajută să înțelegem mai bine cum merge țara și la ce ne putem aștepta de la următorul președinte.
Discussion about this post