Imaginația e una din cele mai importante calități ale omului, în ciuda instituțiilor care se luptă să te convingă că nu e așa, iar tu, ca părinte, educator, babysitter sau frate mai mare ai posibilitatea și chiar datoria de a îi încuraja pe cei mici să-și dezvolte imaginația și să devină mai creativi.
O imaginație bogată îi ajută apoi să aibă vieți sănătoase, să-și dezvolte pasiunile și să aibă mai multă încredere în sine.
Povești
E important să citești cât mai multe povești și basme cu cei mici. Structura unei povești e construită în așa fel încât cititorul își poate imagina cu ușurință întâmplările poveștii. Prin acest exercițiu constant de imaginație, copilul tău nu doar că ajunge să înțeleagă lumea din jur mai bine, dar își dezvoltă propria creativitate. De aceea, e bine să și inventezi propriile povești și să-l încurajezi pe cel mic să-ți urmeze exemplul. Rugându-l să-ți spună chiar el o poveste, îl ajuți să-și pună în aplicare cunoștințele dobândite și să creeze propriul fir narativ.
Artă
Există o mie de moduri prin care să introduci arta în viața de familie. De la mersul la muzeu, la o după-amiază petrecută desenând împreună sau mergând la un atelier de olărie, toate astea îl împing pe copil să îndrăznească și să încerce. În artă, nimic nu e greșit și poți crea absolut orice, iar acest „orice” îl încurajează pe cel mic să-și exploreze imaginația și să descopere lucruri noi.
Tehnologia
Majoritatea copiilor din ziua de astăzi vor să se joace pe telefon sau pe consolă sau pe calculator. Unde mai punem desenele animate, YouTuberii preferați și așa mai departe? Iar ție, ca părinte, ți-e din ce în ce mai greu să spui „nu”. Și deși și tehnologia, respectiv programele de la televizor și jocurile, au și ele părțile lor bune, ar fi recomandat să limitezi timpul petrecut în fața ecranului, atât pentru tine cât și pentru copil.
Discussion about this post