Pe Elena Farago am întâlnit-o când eram foarte mică. Mi-a delectat copilăria, încă de când abia învățasem a citi. M-a impresionat mult și întorcându-mă la ea acum, găsesc urmele de pași lăsate-n mintea mea de copil.
Când mergeam eu la școală, se cădea să citești „Cățelușul șchiop” și țin minte că mereu plângeam când ajungeam la el. Restul poeziilor erau mai suportabile, dar pe cățelușul trist din pragul casei nu reușeam să mi-l mai scot din suflet.
Si stau singur toata ziua
Si plâng mult când mă gandesc
Ca tot schiop voi fi de-acuma
Si tot trist am să traiesc.
E straniu. Am crescut mult între timp, nu mai sunt un copil, dar încă nu pot să citesc versurile astea fără să nu vărs o lacrimă. Și am văzut lumea, așa cum e ea, oarbă, rea și adesea necinstită, și totuși, simt cum fierbe ceva la mine-n suflet de fiecare dată când aud povestea cățelușului fără un picior. Mă înfurie, îmi vine să strig „de ce?”, dar știu că nu are să-mi răspundă nimeni, așa că nu strig. Stau tăcută și observ cât mi-a format propria gândire. O poezie ca oricare alta, dintr-un manual plin de poezii.
Deși aș fi putut alege cuvinte mai frumoase, eu le-am ales pe astea.
De la Elena Farago am înțeles că nu totu-i cinstit în viață. Că asemeni câinelui din poem, vor veni răni imposibil de vindecat, că vor fi zile în care vei plânge singur și la rugi nu-ți va răspunde nimeni. Am învățat că nu există motive și că nu există minuni. De la Elena Farago am învățat multe.
Iar acum mă uit mirată, adult fiind… cum să lași așa ceva pe mâna unui copil? Mă uit că poeziile ei sunt triste (dar cât se poate de reale) și mă întreb de ce i-ai permite unui copil să le citească? Apoi înțeleg că nu totul în astă viață-i vesel și că un copil trebuie să știe asta, să fie pregătit pentru toate. Privind înapoi, Elena Farago îmi pare cea mai reală, cea mai tangibilă din figurile copilăriei, pentru că deși anii au trecut, cuvintele ei sunt la fel de relevante pentru mine și astăzi, atât pentru adultul ce am devenit, cât și pentru copilul ce eram odată.
Discussion about this post