Știm, sună a titlu de material absurd, pare mai degrabă o replică a la Eugene Ionesco decât un titlu de știre adevărată, dar uite că ea este o știre care, asemeni bananei despre care e vorba, a făcut înconjurul lumii după ce banana a fost mâncată sâmbătă.
Poate c-ați văzut zilele trecute glume cu o banană pe rețelele de socializare. Eu una știu că am văzut cel puțin zece până să aflu că e vorba de o așa-zisă „operă de artă” adevărată, expusă la Târgul Art Basel din Miami, Florida săptămâna trecută.
Conceptul îi aparține artistului italian Maurizio Cattelan și e unul foarte simplu, efectiv o banană cumpărată de acesta dintr-o piață locală și lipită de perete cu niște bandă adezivă. Poate nu pare ceva teribil de impresionant, însă lucrarea intitulată „Comedian” a fost vândută pentru 120.000 de dolari și a stârnit curiozitatea întregii lumi.
Proprietarul galeriei, Emmanuel Perrotin, a explicat în decursul acestei săptămâni că: „Lucrarea lui Maurizio nu prezintă doar un obiect, ci și modul în care obiectele circulă prin lume”, iar acesta o prezentase inițial ca fiind simbolul comerțului global.
Orice ar fi fost în mintea lui Cattelan, e într-adevăr impresionant cât de repede imaginea a făcut înconjurul lumii și a devenit un subiect actual de discuție pe rețelele de socializare.
În certificatul de autenticitate al lucrării era totuși specificat că banana în sine ar putea fi înlocuită, iar aceasta a fost într-adevăr mâncată sâmbătă de performance artist-ul David Datuna, care s-a scuzat spunând că-i e foame. Perrotin a înlocuit ulterior banana, iar vizitatorii expoziției au continuat să curgă.
Maurizio Cattelan s-a născut în 1960 în Italia și e cunoscut pentru lucrările sale controversate, considerate provocatoare, cum ar fi o toaletă de aur (în valoare de 18 carate) complet funcțională intitulată „America”, expusă inițial la celebrul muzeu Guggenheim și furată ulterior de la o expoziție din Anglia, în urmă cu câteva luni.
Cum se spune, frumusețea e în ochii privitorului, așa că depinde de fiecare să se decidă pentru sine – operă de artă sau semn al lumii demente în care trăim?
Discussion about this post