„Știm cu toții că uleiul de măsline este un elixir pentru sănătate, cu atât mai mult cu cât numeroase studii au demonstrat că folosirea lui constantă poate combate diverse boli.
Cu toate acestea, nu este suficient să folosim în alimentația noastră uleiul de măsline, ci pentru a profita la maximum de beneficiile lui, trebuie să ştim și cum să-l folosim.
Iată cele mai frecvente greșeli de folosire a uleiului de măsline:
Alegi uleiul de măsline ”light”
Toate tipurile de ulei de măsline au cam același număr de calorii, adică aproximativ 120 de calorii la 15 grame (aproximativ o lingură). Termenul ”light” se referă, în cazul uleiului de măsline, la culoare și aromă, nicidecum la calorii.
Nu citești eticheta atunci când îl cumperi
Cel mai sănătos ulei de măsline este cel pe a cărui etichetă este specificat presat la rece. ,,Nu este de ajuns să scrie pe etichetă obţinut exclusiv prin procedee fizice, trebuie să scrie presat la rece la o temperatură de 38 de grade, iar aciditatea să fie în jur de 0,8%. Uleiurile rafinate nu trec de o,1%-o,2%,” atrage atenţia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Puţini sunt însă fabricanţii care respectă aceste reguli.
,,Concret, din 100 de kilograme de pulpă de măsline, ar trebui să se extragă 20 de kilograme de ulei, dar ei o încălzesc şi obţin 40 de kilograme. Este ca şi cum ai vinde un Trabant drept Mercedes,” detaliază profesorul.
Pentru prăjit, îl irosești pe cel extravirgin la prăjit
,,La ardere e păcat să-l irosim pe cel extravirgin mai scump. La prăjit, putem alege uleiul rafinat de măsline şi cel nehidrogenat de palmier,” spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, potrivit doctorulzilei.ro.
Îl păstrezi în condiții necorespunzătoare
Nimic nu râncezește uleiul de măsline mai repede decât căldură și lumina. Ține uleiul de măsline într-un recipient închis la culoare și depozitează-l într-un loc răcoros, departe de sursele de căldură și de razele soarelui.”
Discussion about this post