Instagram-ul a anunțat noi măsuri de cenzurare a comentariilor lăsate de utilizatori, cât și caption-urile de la imagini. Platforma de socializare va folosi tehnologie AI (inteligență artificială) pentru a scana comentariile, în căutarea limbajului licențios, a amenințărilor sau alte asemenea. Noile măsuri implementate de rețeaua de socializare nu vor șterge sau bloca direct comentariile, ci mai degrabă vor atrage atenția utilizatorului înainte ca acestea să fie postate.
Utilizatorul are apoi trei opțiuni – fie publică totuși comentariul așa cum e, asumându-și răspunderea și eventualele penalizări dacă acesta încălcă regulile Instagram-ului, el poate schimba comentariul ca acesta să nu mai conțină limbaj interzis sau poate renunța la comentariu pur și simplu.
Planul celor de la Instagram (platformă moderată și deținută de Facebook) e să încurajeze auto-cenzura, să-i învețe pe utilizatori să nu folosească anumite cuvinte, pentru a nu fi avertizați sau luați în vizor de moderatori. Desigur, Instagram îsi asigură utilizatorii că nu e un atentat asupra libertății lor de exprimare.
Instagram-ul permite deja utilizatorilor să raporteze comentariile care sună a hărțuire, iar ele sunt mai apoi aprobate sau respinse de un moderator, după caz. Platforma a anunțat că în urma acestor noi implementări, e foarte posibil ca mesajele de atenționare să apară în mod eronat, chiar dacă omul respectiv nu folosea cuvinte interzise sau jignitoare în postarea sa.
Așa, în sine, sună bine – cine vrea să fie supus unui limbaj urât și jignitor pe o rețea pe care intră doar pentru a se relaxa și a se simți bine? În același timp, merită subliniat că aici vorbim de Facebook, unde s-au iscat deja nenumărate scandaluri legate de cenzura nemeritată. Se știe deja că Facebook-ul e extrem de selectiv când vine vorba de materialele cenzurate. O postare anti-LGBT foarte probabil va fi ștearsă de platforma de socializare. În schimb, o pagină care promovează incestul sau alte astfel monstruozități nu va păți absolut nimic. Nu, serios, vorbesc din experiență în ambele cazuri.
Putem doar presupune că vor modera și Instagram-ul după aceleași standarde greșite.
O altă problemă ridicată de aceste noi măsuri de cenzură e treaba asta cu auto-cenzura. Știți cine recurge la auto-cenzură? Oamenii care trăiesc într-un regim abuziv. În comunism, se practica adesea auto-cenzura. În romanul „1984” (la rândul lui inspirat de regimul comunist, doar că mult mai extremizat) al lui George Orwell, la fel, cetățenii știau când să tacă și ce să nu spună pentru a nu atrage atenția lui Big Brother.
Instagram-ul e o platformă folosită de peste un miliard de utilizatori, în mare parte tineret. Iar tineretul ăsta e învățat că anumite lucruri nu e bine să le spui, chiar dacă tu crezi că sunt corecte, chiar dacă știi că ai dreptate, pentru că ai putea supăra moderatorul. Așa că taci. Efectiv, platformele astea de socializare ne învață pe noi și pe copiii noștri să tăcem și să nu-l supărăm pe Big Brother Zuckerberg. Și mă întreb, chiar vrem să trăim într-o astfel de lume?
Și mai îngrijorător, cum va arăta lumea asta în 10 ani? Ce vom mai putea spune? Și poate și mai important, ce nu?
Discussion about this post