„Un eveniment extrem de important pentru țară, Revoluția a fost un moment de jertfă. Noi tot căutăm adevărul despre Revoluție, dar nu știm unde. Trebuie să îl căutăm exact în jertfă, în cei care au căzut atunci, în cei care au fost răniți sau au rămas schilodiți”, este de părere marele nostru actor Dorel Vișan.
„Să ne gândim dacă nu cumva am uitat de ei pentru că îmbuibarea nu prea are memorie. De aici urmează și necazurile noastre,” spune maestrul într-un extraordinar interviu pentru DCNews.
România nu se află într-un moment bun, crede actorul, iar una dintre cele mai mari probleme este aceea că generația post-revoluționară nu a fost educată în sensul respectului pentru istoria și cultura țării în care s-au născut.
„Nu e o țară a milosteniei. Nu este o țară a continuității. Ne-am distrus continuitatea. Nu am mai predat-o tinerilor. Cei de 30-35 de ani nu mai știu de unde vin și unde se duc. Din acest motiv, părăsesc țara. Această desțărare nu este bună deloc și nu este plăcută Lui Dumnezeu ca un neam să nu își mai considere limba și istoria”, constată cu amărăciune maestrul Dorel Vișan.
Concluzia este una tristă, care ar trebui să ne pună pe toți pe gânduri: „Orbii conduc pe orbi și vom ajunge în aceeași prăpastie.”
Maestrul Dorel Vișan a participat în aceste zile la evenimentele organizate la Cluj pentru a marca împlinirea a 30 de ani de la Revoluția din 1989.
‘Catedrala din inima Revoluției’ este numele evenimentului comemorativ, care a avut loc joi seară, în cadrul serilor culturale ale Muzeului Mitropoliei Clujului. Au luat parte trei actori importanți ai Revoluției de la Cluj-Napoca. Este vorba despre actorul Dorel Vişan, poetul Horia Bădescu și părintele Dumitru Pintea, preotul care a ieșit, alături de alți doi preoți, părintele Ioan Bizău și părintele Matei Popovici, pe treptele Catedralei din Cluj pentru a se ruga împreună cu miile de clujeni adunați în Piață, în dimineața zilei de 22 decembrie 1989.
Discussion about this post