Într-un mesaj-manifest publicat pe contul personal de Facebook, celebrul kickboxer român a criticat dur românii care se dau de partea Occidentului și caută să copieze toate trendurile din vest. Ghiță a vorbit despre încercările de a globaliza atât sărbătorile sfinte cât și România însăși, distrugând tradițiile și obiceiurile neamului românesc.
Sportivul a declarat că adoptând toate modele din Occident, „ne pierdem identitatea” și devenim o turmă pierdută de oi.
„Dragilor, mă iertați că vă rog sa încetați cu pozele cu crăciunițe și pulover cu Moș Crăciun! Românii au IE și straie strămoșești. De ce nu vă îmbrăcați în ele? Toată lumea mă sună: «Cum? Nu ai pulover cu Moș Crăciun?». Nu am! Mare dezamăgire! «Cum? Nu se poate, Daniel».
«Cum? Nu ai fost la Târgul de Crăciun?». Nu, domnule, nu am fost! Trebuia? Târgul asta nu este tipic românesc. Eu nu îmi aduc aminte că noi aveam așa ceva în copilărie. Târgul de Crăciun e tipic nemțesc. Peste tot muzică «merry x-mas» că îți vine să vomiți. Colinda tipic românească nu mai merge în România? Fac reclamație peste tot și întreb: «Colindă nu aveți?». «Nu avem!». Nu e la modă.”
Un comentariu caustic care într-adevăr rezonează cu orice român care a trecut prin Piața Constituției, unde mai degrabă a urlat în difuzoare Miley Cyrus decât Ștefan Hrușcă.
„Anul trecut am mers la țară. Am pus o poză și un filmuleț cu o căruță. Mă suna toată lumea: «Cum, nu ești în Bali? Maldive? Hai, te invităm în Austria la Kitzbühel. Te faci de râs că postezi în căruță la țară!» Toți ați crescut în Bali? Nu este Crăciunul să mergi la țară, la bunici? Nu, că nu mai e la modă!
Refuz să fiu în pas cu moda, să am pulover cu Moș Crăciun, să merg la târguri de Crăciun, să aud Mariah Carey peste tot și goana asta după cadouri. Oribil, noi cu o tradiție bogată să copiem toate mizeriile! Sper să nu mai văd poze cu cadouri sub brad! Materialismul domină, e multă ipocrizie și dăm dovadă că nu știm să ne respectăm strămoșii! Ne pierdem identitatea, pentru că am devenit turme de oi.
Sărbători binecuvântate! O colindă, un cârnat și mai vizitați și părinții, bunicii la țară, biserica. Nu uitați credința. Mergeți să vă rugați doar când vă este rău. Lăsați superficialitatea și materialismul!”
Daniel Ghiță
Un text cât de poate de adevărat, din păcate. Și poate părea că nu contează atât de tare, și ce dacă de sărbători cântăm în engleză? Dar contează mult pentru că din colinde și poezii, din tradiții și rugă, de-acolo s-a născut neamul românesc și prin ele curge sângele României. Și cu cât fugim mai tare de trecutul nostru „de la țară”, cu atât devenim vulnerabili în fața globaliștilor care vor dezbinarea țării.
Discussion about this post