Am adoptat și noi moda asta din vest cu rezoluțiile și de fiecare 31 decembrie, ne facem fel de fel de promisiuni, ba că o să slăbim, ba că o să mâncam mai sănătos, ba că o să petrecem mai mult timp cu familia… și în mod celebru, nu le respectăm niciodată.
Și apare întrebarea… de ce? Până la urmă, ele sunt idei bune – vrem să slăbim, să fim sănătoși și să stăm alături de cei dragi, iar în noaptea dintre ani chiar credem în aceste planuri.
Problema, însă, constă într-un fel de afecțiune psihologică numită „miopie temporală”, definită în felul următor: lucrurile apropiate de prezent au mai multă relevanță de cele plasate după o anumită dată. De aceea, prăjitura delicioasă din fața ochilor are mereu mai multă influență decât faptul că vrem să arătăm bine la plajă, pentru că plaja e în viitor, în timp ce prăjitura e chiar acum.
De aceea și reușim să credem în rezoluțiile făcute de Anul Nou, pentru că ele sunt legate de un moment care încă nu a venit, de un alt an care va începe abia după perioada sărbătorilor, când ne vom întoarce la viața de zi cu zi, și cum bine știm, acel moment pare tare îndepărtat în timpul sărbătorilor.
Bine, dar cum facem totuși să ne realizăm planurile?
Începem cu câte puțin.
„Începând cu anul ăsta, mănânc sănătos” – nu vei trece imediat de la chipsuri și Cola la salată și smoothie-uri vegane și cu cât încerci să forțezi o tranziție radicală, cu atât vei eșua mai repede. Omului nu îi place schimbarea, ci rutina, și de-aia e important să nu schimbăm totul brusc, ci mai degrabă să integrăm rezoluția câte-un pic câte-un pic în rutina noastră. Nu vei mânca sănătos la fiecare masă, dar dacă reușești să strecori măcar o garnitură sănătoasă la fiecare masă, cum ar fi o sălățică sau niște morcovi, deja începi să stabilești o rutină în direcția dorită.
La fel și cu slăbitul. Poate te duci în prima săptămână zilnic la sală, dar asta e o forțare pe care o vei abandona pentru că te smulge prea tare din rutină. Strecoară măcar câteva întinderi acasă zi de zi și încet, treci la mai mult. Un mers la sală săptămânal se transformă în două și tot așa.
Cu timpul petrecut cu familia la fel, ia-o încet.
Cheia oricărei schimbări în bine (sau în rău) stă în rutină, așa că doar schimbându-ți încet rutina îți poți schimba viața și obiceiurile proaste.
Discussion about this post