Boboteaza, sărbătorită în fiecare an pe 6 ianuarie, e ultima din ciclul sărbătorilor de iarnă și semnifică nașterea spirituală a Mântuitorului, fiind ziua în care Iisus Hristos a fost botezat de către Sf. Ioan Botezătorul, la vârsta de 30 de ani, în râul Iordan.
An de an, slujbele pentru sfințirea Apei din marile orașe, cum ar fi Bucureștiul, Timișoara, Iași sau Galați adună mii de credincioși. Slujbele sunt o referire la povestea biblică, conform căreia diavolii au venit pe râul Iordan pentru a împiedica botezul Mântuitorului, însă Domnul a poruncit preoților sfințirea tuturor apelor, motiv pentru care diavolii au căzut sub apa înghețată.
Ce nu trebuie să faci de Bobotează?
În primul rând, e important să nu speli rufe cu ocazia sfintei sărbători. Din moment ce în tradiția creștin-ortodoxă, toate apele sunt sfințite în această zi, nu se cade să le folosești pentru a-ți spăla hainele și apoi arunca apa.
De Bobotează, e semn rău și să împrumuți lucruri, deoarece se consideră că, fiind început de an, asta va însemna că tot anul vei împrumuta și o vei duce rău.
În ziua Bobotezei, trebuie de asemenea să te ferești de ceartă, deoarece ca și cu împrumutatul, dacă te cerți de Bobotează, te vei certa tot anul, iar tradițiile din bătrâni spun că cearta de Bobotează e la fel de aprigă ca frigul de afară. Și-n plus, fiind botezul Mântuitorului, ziua de astăzi ar trebui să fie una fericită și armonioasă.
Și cum în Ajun de Bobotează, pe 5 ianuarie, se indică postul negru, pe 6 ianuarie, nu e recomandat să mănânci mâncarea pregătită până când aceasta nu a fost sfințită de un preot. Asta semnifică pace și armonie în anul ce vine.
Dar ce trebuie să faci de Bobotează?
De Bobotează, în mod tradițional, e semn de noroc ca fetele să se împiedice (de-obicei, pe gheață), deoarece asta înseamnă că ele se vor mărita în anul acesta. Însă e important ca fata să cadă de tot, nu să se împiedice și apoi să se prindă de ceva, oprind căderea. În cazul acesta, se recurge la Ritualul Lumânărilor, în care se ia o farfurie în care se pune niște apă, iar apoi două lumânări aprinse sunt lăsate să plutească pe ea, una reprezentând fata, una băiatul. Dacă lumânările sunt atrase una către cealaltă, înseamnă că fata se va căsători cu băiatul iubit.
O altă tradiție pentru fetele nemăritate e ca în noaptea de 5 spre 6 ianuarie, să-și pună busuioc sub pernă, tot pentru a avea noroc în dragoste.
În ziua de Bobotează, tinerii participă și la ritualurile de sfințire ale apelor, sărind în apă să aducă crucile aruncate de preoți, lucru care semnifică sănătatea și bunăstarea din anul următor.
Discussion about this post