Marți, 7 ianuarie, este sărbătorit Sfântul Ioan Botezătorul, cel care L-a botezat pe Mântuitor în apele Iordanului, sfânt al cărui nume e purtat de aproape două milioane de români.
Conform Evangheliei după Matei, Iisus Hristos a venit din Galileea în Iordania, unde își începuse activitatea profetică Sfântul Ioan, iar acesta, luminat de Duhul Sfânt, văzându-L pe Iisus, L-a recunoscut și L-a arătat mulțimilor ca fiind adevăratul Mântuitor.
Când Iisus a cerut să fie și El botezat, Sfântul Ioan i-a spus „Eu am trebuinţă să fiu botezat de tine şi tu vii la mine”, iar Mântuitorul i-a răspuns că așa se cuvine și a primit Sfântul Botez.
Sfântul Ioan mai e cunoscut și drept „Înaintemergătorul”, deoarece el anunțase sosirea lui Hristos, cu cuvintele „Pocăiţi-vă, că s-a apropiat împărăţia cerurilor!”. Însăși nașterea Sfântului Ioan Botezătorul (prăznuită la data de 24 iunie) fusese anunțată de Arhanghelul Gavriil, iar deoarece tatăl său, Zaharia, se îndoise de cuvintele Arhanghelului, acesta a rămas mut până la nașterea lui Ioan.
Ce nu trebuie să faci astăzi?
În ziua Sfântului Ioan, nu e bine să tăi nimic cu cuțitul, și trebuie să rupi doar cu mâna și nu se mănâncă fructe și legume în cruce, pepene sau usturoi.
Pe 7 ianuarie, e de-asemenea interzis să bei vin roșu, deoarece acesta face referire la martirajul Sfântului Ioan, așa că mare atenție celor ce-și serbează onomastica astăzi. În schimb, e recomandat să bei vin alb, sfințit în biserică.
În această zi, e semn rău să dai cu mătura, deoarece se crede că aceasta tulbură liniștea morților. Alte îndeletniciri prin casă sunt de-asemenea interzise – spălatul, cusutul sau curățenia sunt toate semn rău. Astăzi e o zi dedicată odihnei și rugăciunii, conform tradiției.
Însă ziua Sfântului Ioan se dorește a fi una fericită, un prilej de bucurie. Cine nu zâmbește și nu se simte bine astăzi va avea, se spune, un an prost.
Ce trebuie să faci de Sf. Ioan?
Conform tradiției, în dimineața zilei de 7, fiecare credincios trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, ca să fie ferit de boli în anul care vine.
O altă tradiție, zisă „Iordăneala”, spune că tinerii ortodocși merg la biserică, la slujbă și iau apă sfințită, cu care apoi ies și stropesc trecătorii care, la rândul lor, sunt încurajați să îi răsplătească cu bani, cu care aceștia petrec în seara acelei zile, deoarece e o zi a veseliei.
De-asemenea, există o credință că după gerul de Bobotează și de Sf. Ioan, începe să se facă mai cald, lucru pe care, se pare, meteorologii îl confirmă în acest an.
Discussion about this post