Președintele Klaus Iohannis a avut joi seara cuvinte dure la adresa medicilor de la Spitalul de Urgență care s-au solidarizat cu profesorul Beuran, folosind acest incident pentru a avansa ideea unei reforme profunde a sistemului medical.
Ce se ascunde în spatele reformei sistemului medical aflăm dintr-o ampla analiza a agentiei Reuters privind ofensiva marilor companii internaționale de asigurare care urmăresc să acapareze piețele est-europene.
„A început ‘goana după aur’ pentru datele privind sănătatea cetăţenilor din Europa de Est. Marile companii de asigurări se grăbesc să fure startul prin realizarea de diagnostice preliminare care să le umple buzunarele cu bani”, scrie Reuters. Printre companiile care au pus ochii pe afacerile cu sănătatea românilor figurează PZU, Generali, Vienna Insurance Group (VIG) şi Allianz, care au început să strângă şi să analizeze datele cu privire la pacienţii din țările est-europene pentru a putea să îşi îmbunătăţească analizele de risc şi procedurile de stabilire a preţurilor.
„Datele constituie fundamentul pentru viitor”, spune Gabriella Almassy, directorul general al diviziei din Ungaria a VIG, adăugând că datele vor fi cruciale pentru identificarea profiturilor care pot fi făcute pe piaţa asigurărilor de sănătate din regiune.
„Asistăm la o explozie a datelor privind starea de sănătate care seamănă cu boom-ul privind datele financiare din urmă cu 10-15 ani când sectorul bancar s-a schimbat foarte mult. A folosi termenul de ‘gold rush’ (goana după aur) este absolut corect”, a declarat Maciej Malenda, director pentru parteneriate la Infermedica, care lucrează cu PZU şi Allianz.
Privite din această perspectivă, atacurile noii puteri la adresa sistemului public de sănătate capătă un nou sens, fie că vorbim de medicii de la Floreasca, pe care propagandistul puterii Cristian Tudor Popescu i-a asemuit cu niște microbi, fie că vorbim de campania vizând îndepărtarea lui Raed Arafat de la ISU.
Pe lângă înlocuirea unor medici din sistem cu personaje apropiate mediilor liberale, este necesară și șubrezirea încrederii populației în sistemul public de sănătate pentru a-i împinge către mediul privat.
Foarte adevărat, nu suntem mulțumiți de condițiile din spitalele românești, însă pentru mulți români serviciile oferite de sistemul privat sunt de neatins, asta ca să nu vorbim de jecmănirea pacienților cu analize și proceduri inutile.
Cazul femeii arse la spitalul Floreasca este într-adevăr grav, dar tragedii am avut și în spitale private și n-a mai ieșit nimeni la televizor să ceară stârpirea medicilor din unitatea respectivă. În urmă cu an a făcut vâlvă cazul unui copil de un an și zece luni mort în spitalul Sanador după o banală operație de hernie. N-am auzit la vremea respectivă să trimită guvernul control la spital și să le suspende autorizația de funcționare, așa cum s-a întâmplat la Floreasca.
De ce trebuie să votați Partidul S.O.S. România la alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024!
Pe 1 decembrie 2024, România se află la o răscruce crucială de drumuri, iar alegerea pe care o facem în...
Continue ReadingDetails
Discussion about this post