Trăim, din păcate, într-o epocă deosebit de stresantă, în care e foarte ușor să te lași prins în problemele de zi cu zi, lucru care ne poate afecta sănătatea și transformă un somn liniștit în ceva imposibil. De câte ori ți-ai petrecut noaptea privind în tavan și analizând lucrurile care te supără?
Și deși e bine să analizezi și să stai pe gânduri din când în când, dacă repetăm prea des schema, toată gândirea asta negativă ne poate afecta starea generală, și de aceea e important ca noaptea să dormim bine și să ne încărcăm bateriile.
Un lucru pe care doctorii îl recomandă, pentru un somn odihnitor și lin e să lăsăm deoparte orice aparat, telefon, tabletă etc cu o oră înainte de ora la care vrem să adormim. Lumina puternică a ecranului, cât și ritmul alert al internetului și al rețelelor de socializare ne dă ceasul intern peste cap și ne ține agățați.
Pe lângă eliminarea tehnologiei, diversele ritualuri de yoga și mantre (despre care puteți citi mai mult aici) care sunt recomandate pentru un somn sănătos, mai există și diferite remedii naturale, cum ar fi:
1. Lavanda – Mirosul de lavandă e considerat extrem de relaxant – fie că e vorba de o lumânare aromată, o cremă cu acest miros sau chiar câteva picături de ulei esențial în baia de seară, lavanda poate face minuni pentru programul de somn.
2. Laptele cald – O metodă din bătrâni, dar una extrem de eficientă, o cană de lapte cald înainte de culcare e o sursă bogată de calciu (mai ales laptele natural, provenit de la fermă), lucru care sporește producția de melatonină, o substanță care induce somnolența.
3. Valeriana – Zisă și „iarba-pisicii”, valeriana este alt remediu de demult care ne poate ajuta cu nopțile albe. Deși studiile au arătat că e un supliment alimentar destul de sigur, ar fi o idee bună să vorbiți cu doctorul înainte de a consuma.
4. Ceaiul de mușețel – cunoscut pentru efectele sale calmante, ceaiul de mușețel băut înainte de somn reușește să liniștească diversele stări de nervi sau anxietate care ne chinuie nopțile. De-asemenea, intervine și efectul mental – știind că teoretic, el ar trebui să te liniștească, tu îți induci ideea că după ce bei, vei fi mai liniștit și altfel, adormi mai ușor.
5. Magneziu – Deși e ceva ce organismul nostru ar trebui să producă în mod natural, din varii motive ne trezim cu o deficiență de magneziu, lucru care poate contribui la nopțile nedormite. Un studiu din 2012 a arătat că pacienții care luau suplimente de magneziu, timp de două luni, au avut parte de mai puține nopți albe sau somn agitat decât în mod normal, asta pentru că o doză adecvată de magneziu relaxează mușchii și reduce stresul. Doza recomandată ar fi 500 mg/zilnic.
Discussion about this post