Guvernul Orban intenționează să împrumute 86,9 miliarde lei în acest an pentru a acoperi nivelul previzionat al deficitului bugetar, relevă un document al Ministerului de Finanțe.
Graba de a se împrumuta din toate părțile s-a văzut încă din primele zile ale guvernării Orban, iar acestă politică va continua. O problemă importantă este aceea a dobânzilor la care se realizează împrumuturile. Cu toate că Orban a abrogat celebra ordonanță 114 și a eliminat taxa pe active bancare, instituțiile bancare din România nu par dispuse să ofere condiții favorabile la împrumuturile de stat.
Altfel spus, băncile fac un profit mai mare după abrogarea „ordonanței lui Dragnea”, dar cer guvernului dobânzi mai mari decât pe vremea când era la putere guvernul PSD.
Numai luni, guvernul a împrumutat 1,4 miliarde lei în aceleași condiții, avantajoase pentru bănci.
„Din păcate, ţara suferă, astăzi Guvernul Orban s-a împrumutat 1,4 miliarde cu peste 4 la sută dobândă, mult peste media anului 2019. Este vorba despre costul de împrumut”, a declarat fostul ministru al comunicațiilor, Alexandru Petrescu.
Despre relația ciudată a actului guvern cu băncile se poate vorbi și în scandalul privind întârzierea pensiilor pe luna ianuarie. Ministrul Muncii Violeta Alexandru se lăuda sâmbătă că pensiile virate pe card au fost deja achitate, dar surpriză – banca ING n-a plătit niciun leu din fondurile intrate în cont. Cine e de vină e greu de spus – unele surse afirmă că ministrul a uitat să notifice banca să vireze pensiile, ceea ce nu ar fi de mirare la cât de competent este actualul cabinet. Pe de altă parte, nu ar fi exclus nici ca banca să fi păstrat intenționat banii în cont până luni în interes propriu.
Discussion about this post