Ministerul Afacerilor Interne a anunțat, în urmă cu zece zile, emiterea cărților electronice de identitate, lucru care a stârnit o dezbatere aprinsă între susținătorii acestei mișcări și cei ce sunt un pic mai sceptici, temându-se că un cip biometric ar limita mai multe drepturi ale omului, cum ar fi dreptul la mișcare sau prezumția de nevinovăție.
Noile cărți de identitate ar urma să stocheze datele tale biometrice – anume amprente de la două degete, cât și imaginea facială.
Introducerea acestor cărți electronice de identitate se presupune să sporească siguranța, ideea fiind că aceste date biometrice sunt unice și irepetabile, iar falsificarea actelor de identitate ar fi mult mai dificilă. Asta, cel puțin, în teorie. În practică, datele tale ar fi stocate pe un suport electronic care poate fi atacat imediat de hackeri, lucru care s-a și întâmplat în urmă cu șase ani, în Germania.
Un tânăr hacker neamț a demonstrat, în cadrul reuniunii anuale de hackeri Chaos Communication Congress, cât de ușor îi este să falsifice amprentele unui alt cetățean. Și nu ale oricui, chiar ale Ministrului Apărării german. Hackerul a folosit un software disponibil publicului (și încă unul de acum cel puțin 6 ani, între timp, putem doar presupune ce alte inovații s-au mai făcut în domeniu) și câteva imagini, una dintr-un comunicat de presă, una făcută chiar de el cu telefonul.
Tot acest hacker a reușit, în 2013 să înșele senzorii de amprentă de la noul telefon Apple de pe vremea aia în doar 24 de ore de la lansare, demonstrând încă o dată cât de „sigură” e identificarea pe bază de amprentă.
Cu siguranță, asta ridică întrebarea – dacă e chiar atât de ușor să falsifici niște amprente, cam câtă siguranță ne oferă aceste noi cărți de identitate? Dar ca întotdeauna, nu pentru noi se iau aceste măsuri, ci împotriva noastră. Când ai date biometrice înscrise în baza de date, e mult mai ușor să urmărești un om.
Desigur, mai sunt și comentatorii feisbuciști care vorbesc doar ca să se afle-n treabă, cum ar fi Andrei Caramitru, a cărui unică realizare până la grandioasa vârstă de 43 de ani e să fie fiul renumitului actor Ion Caramitru.
„Mie îmi pare bine că toţi nebunii şi proştii urlă că noile buletine au Cip și că Cip-ul e mâna diavolului. Se știe – așa scrie în Biblie în mintea lor – că nu e voie cu cip biometric.
De ce e bine? Pentru că poate poate o să refuze sa aibă buletin. Deci nu vor putea vota. Deci scade scorul PSD mult mult de tot,” a scris acesta pe pagina sa de Facebook. E genul de comentariu tipic acestei adunături rezistoide care face mișto de electoratul PSD-ist, însă demonstrează la fiecare ocazie cât de tălâmb este.
Domnule Caramitru, cea mai eficientă metodă de a demonstra că un om e prost, cum îi numești matale, e cu subiect și predicat, să îți susții argumentele prin dovezi. Pentru majoritatea oamenilor care critică aceste noi cărți de identitate nu e o problemă biblică, cum sugerezi tu (oricum, la ultima verificare, dreptul la religie era încă în picioare, nu?), ci una de securitate. Dar asta este, în ziua de astăzi, oricine are acces la un cont de Facebook…
Discussion about this post