Desigur, toată lumea visează la „corpul perfect” și asta nu doar pentru a atrage atenția, ci pentru că atunci când arătăm bine, ne și simțim bine, iar de multe ori, sportul (prin eliberarea „hormonului fericirii”) ne ridică moralul.
Însă în goana noastră după un abdomen tonifiat, e bine să reținem că primul pas e educația corectă în acest sens, așa că am adunat câteva mituri extrem de răspândite despre această „zonă problemă” a corpului.
1. E musai să faci abdomene
Una din cele mai populare idei despre lucrarea abdomenului e că e musai să faci abdomene într-una, iar asta îți va garanta un fizic de invidiat. Greșit. Abdomenele, în sine, sunt bune, dar există multe planuri și chiar instructori de fitness care recomandă zeci de abdomene zilnic și atât. Adevărul e că modul cel mai eficient de a-ți lucra abdomenul e să alternezi. Există nenumărate exerciții utile, iar abdomenele sunt doar unul dintre ele.
De-asemenea, nu cădea în capcana celor 100 de abdomene, pe care multe „planuri de slăbit” le recomandă. Repetarea obsesivă a unui exercițiu nu face decât să epuizeze mușchiul respectiv.
2. Durerea înseamnă că funcționează
Cât se poate de greșit. Da, e adevărat că atunci când îți activezi mușchii vei simți o oarece „durere”, iar a doua zi e foarte posibil să ai acea senzație de înțepenire sau febră musculară. Însă mulți necunoscători nu fac diferența între febra musculară și durerea unui mușchi sucit, sau se mint că dacă doare, înseamnă că și-au lucrat serios mușchii. Deloc. Dacă nu ești atent cu corpul tău, te poți răni serios, așa că ai grijă.
3. Exercițiile de abdomen scapă de kilograme
Iarăși greșit. Abdomenele, și celelalte exerciții de abdomen lucrează, cum e de așteptat, mușchiul abdominal, însă nu te scapă de grăsime pentru că ele nu aia e ținta lor. Tu poți să-ți lucrezi mușchii mult și bine, dar dacă nu combini cu niște antrenamente specifice de ars grăsime (jogging-ul sau mersu cu bicicleta sunt foarte eficiente, și de asemenea există tot felul de programe HIIT care au ca scop arderea grăsimii), nu vei vedea rezultatele dorite.
4. Oricine poate avea un abdomen sculptat
Nu. Corpul nostru „păstrează” niște grăsime, iar asta tine de o grămadă de alți factori, nu doar de exercițiul fizic, ci și de vârstă, gene și hormoni. Așa că scoate-ți din minte ideea că dacă muncești destul, vei avea abdomenul perfect plat, pentru că unii oameni pur și simplu nu sunt construiți pentru asta.
5. Trebuie să lucrezi abdomenul zilnic
O altă capcană comună pentru amatorii de fitness. Adevărul e că, la fel și cu ceilalți mușchi, abdomenul reacționează cel mai bine la un program combinat de o zi da, o zi nu. Ai nevoie de o pauză, iar organismul nu reacționează bine la exagerări.
Discussion about this post