Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban pregătesc încet-încet punerea sub control total a justiției și revenirea la vremurile de tristă amintire când acest sector fundamental pentru statul de drept se afla pe mâinile Monicăi Macovei sau ale Laurei Codruța Kovesi.
Vice-premierul Raluca Turcan a amenințat în acestă dimineață că Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, de-acum celebra SIIJ, se va desființa prin asumarea răspunderii guvernului dacă Parlamentul nu înțelege de vorbă bună. În același timp, persoanele selectate de ministrul Cătălin Predoiu pentru a conduce unele dintre cele mai importante instituții din domeniu au stârnit stupoare nu doar la nivelul opiniei publice informate, ci mai ales printre oamenii din justiție, cei care știu cel mai bine ce competențe au cei care au primit binecuvântarea ministrului.
Dintre numirile făcute de Predoiu, cea mai scandaloasă este de departe cea a Gabrielei Scutea pentru șefia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție(PÎCCJ), o adeptă a actului de justiție efectuat în colaborare cu Serviciul Român de Informații.
Din punct de vedere al activității profesionale, Gabriela Scutea este o nulitate, spun colegii de breaslă. Ce o recomandă totuși pentru un asemenea post?
Lucruri care nu prevestesc nimic bun pentru justiția din România. Gabriela Scutea este cea care, în 2009, semna infamul pact între PÎCCJ și SRI, în locul procurorului Tiberiu Nițu. Am putea crede că a fost pusă să semneze acel pact odios ca să nu-și asume Nițu răspunderea, dar declarațiile Gabrielei Scutea arată că aceasta crede cu tărie în necesitatea implicării serviciilor secrete în actul de justiție. Într-un interviu acordat ieri, Scutea declara negru pe alb că nu vede nicio problemă în școlirea magistraților în instituții ale SRI. Ea însăși este absolventă a Academiei SRI și consideră că a fost o experiență educativă benefică.
Cu astfel de oameni la conducerea justiției ne putem aștepta la o reînviere a colaborării „benefice” dintre parchete și SRI, poate într-o formă mai discretă, având în vedere că protocolul din 2009 a fost declarat neconstituțional de către Curtea Constituțională. Dar așa cum demonstrează atitudinea președintelui Iohannis în ce privește Constituția, respectarea legii fundamentale a țării nu este o prioritate a actualului regim.
Oamenii lucizi și onești din sistem încearcă în mod disperat să atragă atenția asupra direcției periculoase în care se îndreaptă justiția din România.
„Ne vom întoarce la epoca „dosarelor încropite cu pistolul la cingătoare și cătușelor atârnate la geam”, după cum foarte elocvent spune judecătoarea Adriana Stoicescu, președinta Tribunalului Timiș. Iar mulți dintre cei care s-au lăsat vrăjiți de sloganurile cu anti-corupția nu realizează că mâine ar putea fi rândul lor.
Discussion about this post