Miliardarul american George Soros a profitat de prezența sa la Forumul Economic de la Davos pentru a se plânge de lucrurile care îl nemulțumesc în societatea contemporană. Potrivit propriilor spuse, politica sa internațională n-a mers deloc bine în 2019. Poate suna ciudat, dar bătrânul „filantrop” obișnuiește să spună că este singura persoană privată din lume care are o politică internațională.
Cea mai mare supărare a lui Soros este că naționalismul rezistă în fața asaltului globaliștilor, ba chiar este în creștere.
„Alegerile pentru Parlamentul European au produs rezultate surprinzător de bune”, a spus Soros. (Aceleași alegeri despre care și președintele Iohannis se arată atât de mândru!)
Dar, spre sfârșitul lui 2019, „speranțele mele s-au năruit”, a recunoscut George Soros. Cele mai importante puteri ale lumii – SUA, China și Rusia – au rămas în mâinile unor „dictatori”, iar numărul liderilor autoritari a crescut. Pe lunga listă neagră a lui Soros figurează orice politician sau partid care nu acceptă ideea de societate deschisă și militează pentru păstrarea statului unitar și a valorilor naționale – Viktor Orban al Ungariei, premierul britanic Boris Johnson, foarte popularul Matteo Salvini din Italia. Nou alesul lider indian Narendra Modi a intrat și el în vizorul lui Soros pentru că oprimă musulmanii din Kashmir, deși tot el recunoaște că acesta a fost ales în mod democratic. Ideea de democrație este total străină miliardarului, în opinia căruia singurii care merită să fie la putere sunt cei ce susțin globalizarea, lumea fără frontiere, popoarele fără credință și identitate.
O bună parte a discursului de la Davos l-a vizat pe Donald Trump, obsesia lui George Soros fiind să împiedice cumva realegerea sa, dacă tot n-a reușit să-l oprească să obțină primul mandat la Casa Albă.
Soros l-a numit pe Trump ‘un narcisist, care vrea ca lumea să se învârtă în jurul său’, deși, la drept vorbind, americanii în general se consideră buricul Pământului, fără nicio legătură cu ocupantul din Biroul Oval.
George Soros s-a lansat într-un atac virulent contra rețelei Facebook, care va pune umărul la realegerea lui Trump. Foarte multă lume este nemulțumită de cenzura de pe Facebook, de furtul datelor personale și transmiterea către terțe părți, dar ceea ce-l nemulțumește pe bătrânul miliardar este faptul că rețeaua a anunțat că nu va bloca reclama politică în perspectiva alegerilor prezidențiale din SUA. Dacă ar fi putut să-l împiedice pe Donald Trump să-și facă reclamă pe rețelele sociale, Soros ar fi avut o speranță să-l vadă înfrânt la alegerile din noiembrie.
Așa, Soros este pesimist – la cum stau lucrurile acum Trump va fi reales fără probleme.
„Speranța moare ultima”, a spus însă Soros avertizând că zece luni cât mai sunt până la alegerile americane e foarte mult în aceste „vremuri revoluționare”. Aceste vorbe ar trebui să ne dea foarte serios de gândit, căci ne putem aștepta la orice în viitoarele luni. Soros este un om în vârstă, are 89 ani, nu mai are mult timp să aștepte pentru a-și vedea visul împlinit sau măcar pe calea cea bună spre o lume deschisă.
Cu o disperare specifică bătrânilor care se luptă să rămână relevanți, Soros a anunțat că va dona un miliard pentru un nou proiect educațional, similar Universității Central-Europene, un proiect ambițios de educare a tineretului din diverse părți ale lumii în spiritul progresismului neo-bolșevic. Ce contează că el personal nu va apuca să-i vadă pe acești tineri absolvind și încercând să otrăvească societatea cu noțiunile ultra-liberale, anti-religioase, pro-homosexuali deprinse în școlile soroșiste…
Discussion about this post