În urmă cu aproximativ o săptămână, miliardarul liberal George Soros i-a declarat război CEO-ului Facebook, Mark Zuckerberg. Într-un discurs ținut în cadrul Forumului Economic de la Davos, miliardarul a criticat rețeaua de socializare pentru că aceasta ar fi refuzat să-l împiedice pe președintele Donald Trump din a-și face reclamă pe Facebook în cadrul campaniei electorale.
Din toate lucrurile pe care le-ar fi putut ataca la platformă, cum ar fi furtul de date, Soros a hotărât ca de departe cea mai gravă problemă e că Zuckerberg refuză să-i cenzureze reclama perfect legitimă unui candidat politic.
Miliardarul l-a acuzat pe Mark Zuckerberg că ar avea o „relație specială” cu președintele Statelor Unite, iar oponenta sa de la alegerile trecute, Hillary Clinton, l-a numit pe CEO „Trumpist și dictator”.
Iar acum, după o așteptare îngrozitoare pentru George Soros (care cu siguranță nu e obișnuit să fie tratat de sus), a primit răspuns prin intermediul unui purtător de cuvânt Facebook:
„Deși îi respectăm dreptul domnului Soros de a-și exprima opinia, nu are deloc dreptate. Ideea că am fi aliniați unui singur candidat sau partid politic se opune tuturor valorilor noastre cât și adevărului. Vom continua să facem investiții care să ne mențină platforma în siguranță, să luptăm împotriva intervențiilor din afară în campanii electorale peste tot în lume și să luptăm împotriva dezinformării.”
În aceeași zi în care Facebook publica răspunsul, în renumita publicație The New York Times apărea un articol-opinie semnat chiar de George Soros (descris foarte modest ca „un filantrop”) în care se plânge că ba da, el are dreptate și că Facebook e mare și rău pentru că-l lasă pe Trump să-și facă reclamă și că nu verifică campaniile electorale să vadă dacă prezintă adevăruri sau minciuni.
E de la sine înțeles că opoziția, pe care chiar Soros o susține, nu trebuie să se preteze ei însuși la astfel de verificări sau reguli, că doar în democrați putem avea încredere absolută, nu?
Undeva există întotdeauna un sâmbure de adevăr și deja foarte mulți utilizatori s-au ciocnit de cenzura Facebook-ului, trezindu-se cu contul blocat fără motiv sau cu postări șterse pentru că-l supărau pe Zuckerberg. Și dacă astfel de reguli sunt puse într-adevăr în aplicare, atunci logic ar fi să mi se aplice și mie, dar și ție, nu?
Groaza lui Soros se trage din faptul că Trump e un președinte extrem de ancorat în social media, după cum se vede din prezența puternică pe Twitter. Cum a recunoscut și șeful său de campanie, prezența pe Facebook l-a ajutat să câștige alegerile în 2016, iar Soros se teme că istoria se va repeta. Mai ales, știind că nu există un candidat cu adevărat puternic de partea cealaltă, așa că face orice poate să împiedice realegerea lui Trump.
Soros, bazându-se pe percepția populară a idioților utili din Statele Unite că Trump ar fi Diavolul absolut, trece peste astfel de reguli de bun-simț, insinuând că doar republicanii, cu Trump în frunte, s-ar preta la manipularea informației, când asta nu e adevărat. Orice politician face asta, din păcate, iar argumentul miliardarului „filantrop” nu a fost că reclama democraților e cenzurată și interzisă pe platformă, în timp ce a lui Trump nu. Problema lui a fost, pur și simplu, că de ce are și Trump voie să se joace în groapa lor de nisip, mergând într-atât de departe încât să sugereze că Mark Zuckerberg nu ar trebui lăsat să-și gestioneze propria companie.
Dar se pare că tot Zuckerberg a râs la urmă, arătându-i acestui bătrân băgăcios că Facebook nu e groapa de nisip a nimănui.
Discussion about this post