Prea ne petrecem zilele în ură și gânduri întunecate, observând tot ce e urât în lumea asta, dar prea puțin din ce este frumos. Cum ar fi acest vas. Poate l-ați văzut la muzeu sau la televizor sau poate niciodată. Poate că simțiți o conexiune imediată cu cele două figuri din lut, rămășițe ale unei lumi demult apuse.
„Vasul cu îndrăgostiți” ne-a rămas amintire dintr-o lume pe care astăzi o considerăm primitivă, însă fix acest vas ne demonstrează că poate nu-i așa. Vasul din lut are la mijloc, chiar în „inima sa” două mici statuete antropomorfe, un bărbat și o femeie care stau, pe semne, așezați pe o băncuță. Brațul drept al bărbatului se odihnește pe pântec, în timp ce brațul stâng o cuprinde pe după umeri pe iubita sa.
Acest gest atât de simplu și totuși atât de complex ne vorbește despre un întreg univers interior al artistului și al omului din acele timpuri. Poziția protectoare a bărbatului denotă o emoție incredibil de adâncă.
Însă vasul nu e doar o reprezentare a iubirii, oricât de frumos ar fi să-l percepem așa, ca un simbol al dragostei care supraviețuiește trecerii timpului.
Vasul Gumelnița provine din cultura cu același nume, o cultură neolitică din mileniul V î.e.n. ce se găsea, printre altele, pe teritoriul actual al Dobrogei și al Munteniei. Vorbim de o cultură pe care astăzi o percepem ca „simplă” și în mod eronat, nu îi atribuim înțelegerea divinului și a vieții spirituale bogate.
Însă vasul e plin de simboluri. Spre exemplu, plasamentul personajelor chiar în centrul vasului, împreună co modelul spiralat desenat deasupra pântecului femeii, poate foarte ușor reprezenta Pomul vieții și axul lumii, reînnoirea, poate chiar credința în reîncarnare.
De-asemenea, abdomenul bărbatului este marcat cu roșu, accentuat, iar sexul îi este subliniat cu o proeminență, cele două statuete ducându-ne cu gândul la un omagiu adus miracolului vieții.
Desigur, interpretările ce au fost de-a lungul timpului atribuite vasului cu îndrăgostiți nu sunt decât niște ipoteze ce nu pot fi verificate, însă ele ridică niște întrebări serioase despre ce a existat pe acest pământ înaintea noastră, despre propriul nostru trecut, poate.
Vasul Gumelnița a fost descoperit în 1975 în cadrul unor săpături în valea Mostiștei, fiind apoi preluat de arheologi și restaurat la Muzeul Județean Giurgiu. El este unic în lume. În 2014-2016, el a făcut înconjurul lumii, fiind prezentat în expoziții în China, SUA și Europa.
Discussion about this post