Audierile din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii pentru candidații la conducerea DIICOT, DNA și Parchetul General, s-au soldat cu o înfrângere pentru ministrul justiției, Cătălin Predoiu, doar unul dintre cei trei procurori primind aviz favorabil.
Gabriela Scutea și Giorgiana Hosu, propuse pentru șefia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) și, respectiv, DIICOT, au primit aviz negativ. Doar Crin Bologa, candidat la șefia DNA, a primit aviz favorabil.
Candidaturile celor două procuroare respinse de CSM fuseseră oricum prost primite de opinia publică din România, dar și de o bună parte a magistraților.
Numeroși colegi de breaslă ai Gabrielei Scutea au calificat-o drept o nulitate din punct de vedere profesional. În plus, Scutea s-a declarat o adeptă a unei strânse colaborări între justiție și Serviciul Român de Informații. Ea însăși absolventă a Academiei SRI, Gabriela Scutea este cea care în 2009 semna în locul lui Tiberiu Nițu odiosul protocol de colaborare dintre PÎCCJ și SRI, care, ulterior, avea să fie declarat neconstituțional.
În ceea ce o privește pe Giorgiana Hosu, candidatura sa la conducerea direcției antimafia ridică mari semne de întrebare după ce s-a aflat că toată familia ei este implicată în afaceri în domeniul asigurărilor, în parteneriat cu o firmă înregistrată în Liechtenstein, un veritabil paradis financiar.
Potrivit statutului magistratului, “judecătorilor și procurorilor le este interzis să desfășoare activități comerciale, direct sau prin persoane interpuse”. Giorgiana Hosu s-a făcut că plouă când a fost întrebată cum reușește mama sa în vârstă de 80 de ani să gestioneze afaceri internaționale. Cu maxim tupeu, procuroarea a răspuns că nu știe cu ce afaceri se ocupă propria mamă, după cum nu știe nici de afacerile propriului soț, Dan Hosu, partener în aceeași firmă. Ca să nu mai vorbim că, în 2016, Dan Hosu a fost arestat de DNA, alături de trei asociați. Cei patru erau acuzaţi de trafic şi cumpărare de influenţă. După o noapte de arest, ei au fost anchetaţi sub control judiciar. Toţi au legături cu piaţa asigurărilor, o afacere de miliarde de euro. Cu asemenea afaceri de familie, plus partenerii ascunși în Liechtenstein, poate că Giorgiana Hosu nu este omul cel mai indicat să conducă lupta împotriva crimei organizate.
Ministrul justiției, Cătălin Predoiu, a declarat că nu este surprins de respingerea de către CSM a candidatelor propuse de el, afirmând, în mod ciudat, că acestea nu s-au descurcat foarte bine la audieri din pricina emotivității, de parcă ar fi vorbit de un copil de clasa a doua, nu de ditamai procuroarele cu mulți ani de experiență.
„Sunt candidați care au o mai mare capacitate de a pleda și alții care nu au așa mare dexteritate în a-și prezenta opiniile și argumentele”, a spus Predoiu. Dacă nici un procuror nu se pricepe să pledeze, atunci cine?
Marea problemă este că votul din CSM este doar consultativ și, în cazul în care Scutea și Hosu nu se retrag din cursă, există riscul ca numirile să ajungă pe masa locatarului de la Cotroceni și e greu de presupus că Iohannis ar respinge niște personaje propuse chiar de guvernul domniei sale. Cu atât mai mult cu cât numirile făcute de Predoiu au și avizul Ambasadei Statelor Unite, care supraveghează îndeaproape situația justiției din România. Spre deosebire de avizul CSM, cel al emisarului SUA nu este doar consultativ.
Discussion about this post