Cântăreața Irina Rimes a fost ținta unui val de atacuri și ironii online după ce a fost numită ambasador al Zilei Brâncuși, care se sărbătorește anual pe 19 februarie (ziua de naștere a sculptorului). Toată hipsterimea și nobilimea facebookistă a sărit în sus, revoltată, că de ce nu au ales vreun intelectual din rangurile lor să-l reprezinte pe Brâncuși. La o adică, nu înțelege chiar orișicine cum e cu arta.
Toată controversa, se pare, a stârnit-o o declarație aparent bizară a artistei în cadrul unui interviu:
„Eu sunt mai mainstream, aşa. Când am văzut prima dată Coloana Infinitului, am avut impresia că mă întâlnesc cu ceva care nu era din lumea mea, dar mereu a fost în lumea mea”.
… pe care bineînțeles că toți intelectualii noștri au despicat-o în patru. Ionuț Cristache, realizatorul emisiunii „România9” a întrebat dacă „poate cineva să traducă” ce a spus cântăreața, iar toată „garda veche” de iubitori ai artei s-a atacat pe motiv că Rimes n-ar avea nicio tangență cu arta și că de ce n-au pus un sculptor sau pictor ca ambasador?
Intelectuali cum or fi, pare că răspunsul (logic și simplu, de altfel) trece peste ei. N-au pus un sculptor sau un pictor pentru că nimeni nu cunoaște un sculptor sau pictor contemporan român. Întrebi pe cineva și-ți spune „Brâncuși”, dar mai departe nu prea.
Iar Ministrul Culturii a spus foarte clar de ce a ales-o pe Rimeș să reprezinte Ziua Brâncuși:
„Simpla prezenţă a ei înseamnă enorm pentru că ne adresăm unui public la care nu ar fi ajuns altfel acest eveniment”,a spus Ministrul, motivându-și alegerea. „Irina Rimes face parte din campania noastră de încurajare a tinerilor de a face pași spre fenomenul cultural. Sigur că poate genera controverse. Este o inițiativă curajoasă, trebuie să urmărim ce fel de modele au tinerii, nu trebuie sa etichetăm, din start îi descurajăm, din nou creăm distanțe față de societate, mediul cultural trebuie să aibă deschidere, să atragă tineretul spre cultură.”
Orice critici am fi avut la adresa Ministrului Bogdan Gheorghiu, trebuie să recunoaștem că e o explicație cât se poate de corectă. Degeaba s-au revoltat bătrânii și pseudo-intelectualii noștri – Irina Rimes este una dintre cele mai mari și mai cunoscute artiste ale momentului în România. Astăzi, de bine de rău, tineretul nu merge la serate literare sau la deschiderea expozițiilor de artă. Pentru că nu merge. Nu îi interesează. Însă dacă pui o față cunoscută, o persoană pe care ei o admiră în fruntea unui astfel de eveniment, s-ar putea să dea și ei măcar un search pe Google să vadă cum e cu Brâncuși, și până la urmă, nu despre asta e vorba la Ziua Brâncuși?
Râdem ca proștii de Rimes pentru că a spus că va posta pe Facebook despre eveniment, însă așa funcționează lumea în care trăim. Vrei să faci ceva cunoscut, pui pe rețelele de socializare. Ce voiați să facă femeia pentru a promova cultura României? Să dea anunț la ziar? Să trimită porumbelul călător?
Puteți să-l țineți pe Brâncuși doar pentru cei pe care-i considerați voi „merituoși”, însă mă tem că așa, artistul o să moară odată cu voi.
Discussion about this post