După colecția îngrozitoare a designer-ului Rick Owens de la Săptămâna Modei din Paris, în care figurau diverse ținute mulate și țipătoare agățate pe niște bărbați scheletici și efeminați, moda contemporană dă din nou lovitura, de data aceasta la Londra.
Lena Dunham, cunoscută, se pare, pentru activismul său (prin care înțelegem critici și atacuri virulente la adresa Președintelui Statelor Unite, Donald Trump), a debutat ieri la Săptămâna Modei la Londra, într-o colecție 16Arlington.
Fosta susținătoare a lui Hillary Clinton a declarat că s-a simțit „foarte răsfățată toată ziua”, dar că „nu îmi imaginez că voi primi multe oferte după asta, dar a fost minunat”.
Sunt atâtea lucruri de criticat în apariția lui Dunham pe podium că nici nu știu de unde să încep. E clar că toată „poanta” este făcută ca să placă acestei culturi a diversității și toleranței în care trăim, în care toate femeile sunt frumoase, fie că-s slabe, grase, albe, negre sau sunt de fapt bărbat. O cultură greșită, care caută să nege și să distrugă conceptul de frumusețe feminină, din care a pornit și moda asta care le încurajează pe fete să-și arate grăsimea cu mândrie sau să nu se epileze – mișcări menite să accentueze, de fapt, hăul dintre cele două sexe. Nu, nu toată lumea merită să fie pe podium la un show de modă, iar oamenii obișnuiau să accepte asta fără mare tam-tam. Toată lumea se plânge de standardele imposibile impuse de modă, însă adevărul e că astăzi, ele sunt o problemă mult mai mare decât acum 20 de ani.
O altă problemă cu apariția lui Dunham la Săptămâna Modei e că promovează obezitatea. Nu e nimic în neregulă să ai câteva kilograme în plus, nu spune nimeni că ar trebui să fii un băț, însă de la puțină grăsime pe șolduri și burtică până la obezitatea lui Dunham e un salt destul de mare, iar în momentul în care vin reviste alde Vogue și aplaudă apariția lui Dunham pe podium, ne spun efectiv că e ok să fii așa. Nu este. Nu vorbim nici măcar din punct de vedere estetic, ci din punct de vedere al sănătății. Obezitatea duce la probleme cardiace, diabet și nenumărate alte riscuri de sănătate. Chiar credeți că așa arată o femeie sănătoasă?
Vorbind despre cât apreciază colecția 16Arligton, Dunham – care a purtat o creație de a lor și la premiera filmului „Once Upon A Time In Hollywood” – a spus că „Îmi place că pot face lucruri care să-ți îmbrățișeze perfect formele dar care să aibă și un simț al umorului – mă simțeam ca o păpușă Muppet sexy.”
Serios, pare că unul din punctele cheie de vânzare ale acestei femei este că-și critică singură grăsimea… însă nu face nimic ca să scape de ea, spunându-le fanilor săi (vom presupune că are așa ceva) că e ok să nu ai grijă de tine în acest fel.
Alte „perle” de la Londra sunt rochia de mireasă care amintește oarecum de stilul acoperitor al costumului musulman, în colecția Simone Rocha, haina „bună” a lui mamaie de la Emilia Wickstead, precum și o creație de la Richard Quinn, tot în stil musulman.
În mod clar, lumea modei derulează o campanie împotriva conceptului de feminitate, însă în ce scop, e greu de spus. De mâine, 18 februarie, începe Săptămâna Modei la Milano – cine știe ce apariții ne mai așteaptă și pe-acolo…
Discussion about this post