Un fragment din romanul „Ochii întunericului” („The Eyes of Darkness”) al celebrului scriitor american Dean Koontz face furori pe rețelele de socializare deoarece vorbește despre un laborator chinezesc aflat la marginea orășelului Wuhan care, în încercarea de a inventa arma biologică perfectă, creează un virus care este denumit „Wuhan-400”, după locația laboratorului.
Partea cu adevărat șocantă e că thriller-ul lui Koontz a fost scris în 1981, iar acum, în mijlocul epidemiei coronavirus (COVID-19), Internetul se întreabă dacă nu cumva Dean Koontz a prezis evenimentele din 2019-2020, după ce politicianul indian Manish Tewari a lansat un tweet în care sublinia următorul paragraf din carte:
„I se zice Wuhan-400 pentru că a fost inventată la laboratoarele lor din afara Wuhan-ului și a fost cea de-a patru sutea tulpină a unui microorganism creat de oameni la acel laborator. Wuhan-400 e arma perfectă, deoarece afectează doar oameni. Nicio altă ființă nu poate fi purtătoare.”
Într-adevăr, privind înapoi, pare a fi o coincidență șocantă, și chiar dacă există similarități între coronavirus și Wuhan-400 (cum ar fi locația de unde pornește), există totuși și destul de multe diferențe. Spre exemplu, virusul din carte este mult mai periculos, având o rată foarte mică de supraviețuire. În prezent, coronavirusul are doar 2% fatalități pe tot globul, un număr destul de mic, comparativ. De-asemenea, virusul din carte are o perioadă extrem de scurtă de incubare, spre deosebire de coronavirusul adevărat, care are o perioadă de incubare de 2-14 zile.
Deși imaginea cu fragmentul este abia apărută pe rețelele de socializare, a generat deja multe reacții, atât susținători ai teoriei cât și opozanți. Principala problemă, se pare, e că virusul din cartea lui Koontz, Wuhan-400, e fabricat de om, creat special cu scopul de a fi folosit ca o armă biologică care să distrugă populația.
De când a izbucnit epidemia coronavirus, s-au vehiculat multe teorii și zvonuri cum că și aceasta ar fi de-fapt o armă biologică, iar că actuala epidemie e doar o perioadă de „testare”, în care se perfecționează virusul, teorie care a fost, în repetate rânduri, negată de autorități.
Deci, a prezis sau nu Dean Koontz epidemia coronavirusului?
Răspunsul, cel mai probabil, este nu. Se pare că fragmentul respectiv este dintr-o ediție din 2008 a cărții. În versiunea originală, de la începutul anilor 80, virusul nici măcar nu se numea „Wuhan-400”, ci „Gorki-400” și venea, se pare, din Rusia. Având în vedere că romanul a apărut în timpul Războiului Rece, nu e greu de închipuit, iar schimbarea locației în China putea foarte ușor să fi fost făcută într-o încercare de a mai stăvili demonizarea Rusiei, noua ediție fiind apărută după căderea URRS-ului și încheierea Războiului Rece.
Așa că deși straniu, pare să fie doar o coincidență impresionantă.
Discussion about this post