Brutăria din comuna Ditrău, județul Harghita, unde lucrează trei angajați din Sri Lanka va angaja încă patru brutari din Nepal, aceștia urmând să sosească în România peste o lună, a declarat patronul societății comerciale, conform Mediafax.
Patronul brutăriei din Ditrău, Kollo Katalin, a declarat, vineri, că cei patru sunt angajați cu experiență, care au lucrat în domeniu.
„Vom angaja cam într-o lună alți patru cetățeni străini, de această dată din Nepal, conform contractului cu agenția care ne furnizează forță de muncă din străinătate. Ei se vor alătura celorlați trei angajați din Sri Lanka, din care doi lucrează în brutărie iar ultimul venit, la patiserie, este un patiser priceput. Cei patru nepalezi care vor veni au experiență, sunt calificați, și vor lucra în brutărie sau în patiserie, unde vom avea mai mare nevoie”, a spus Kollo.
Aceasta a spus că la brutărie nu s-a primit, încă, oficial, petiția semnată de peste 1800 de cetățeni din Ditrău, așteptând ca inițiatorii să facă și acest gest, pentru a putea primi un răspuns.
Petiţia, adresată brutăriei care a angajat muncitori din Sri Lanka, a fost înaintată primarului comunei, Puskás Elemér, fiind solicitate, printre altele, scuze publice preotului care a condus revolta, să nu mai fie angajați muncitori străini, iar patronul brutăriei „să despăgubească angajaţii prejudiciaţi şi jigniţi, în mod retroactiv, pentru cinci ani” , informează Agerpres.
Locuitorii cer scuze publice pentru preot și comunitate și despăgubiri
În petiţia menţionată, se cere angajatorului „să facă publice şi să prezinte reprezentanţilor localnicilor copiile după actele cu privire la calificarea profesională a celor doi angajaţi dintr-o terţă ţară”, precum şi „să prezinte Consiliului Local al comunei Ditrău actele personale şi adeverinţele medicale stabilite prin lege ale celor doi angajaţi dintr-o terţă ţară”.
De asemenea, i se mai cere patronului brutăriei „să nu angajeze forţă de muncă străină, în situaţia în care şomajul din comună depăşeşte două procente şi să contribuie astfel la prevenirea imigrării tinerilor”.
Totodată, în petiţie se solicită angajatorului „să-şi ceară scuze în mod public de la locuitorii din Ditrău pentru prejudicii aduse bunei sale reputaţii, prin faptul că a ales calea mass-media în loc să rezolve problemele ivite pe plan local, de la preotul capelan care a acceptat rolul de mediator doar la cererea credincioşilor, în speranţa unei soluţii paşnice, însă, ulterior a fost stigmatizat ca urmare a ştirilor mediatice şi a conţinutului denaturat al acestora, de la foştii angajaţi, pe care i-a prejudiciat prin comportamentul său ilegal”.
În document i se mai cere patronului brutăriei să respecte Codul Muncii, dar şi „să despăgubească angajaţii prejudiciaţi şi jigniţi, în mod retroactiv, pentru cinci ani”.
De asemenea, i se solicită angajatorului „să respecte principiul statului de drept, democraţia, libertatea de exprimare, libertatea religioasă, autodeterminarea, să aibă în vedere şi să respecte în primul rând liniştea, respectul de sine, interesele publice, cultul religios şi tradiţiile locuitorilor din Ditrău”.
Discussion about this post