Cunoscutul medic Vasile Astărăstoae și-a exprimat în ultimele zile, de mai multe ori, părerea despre această isterie în masă cauzată de virusul COVID-19. Acesta a semnalat absurditatea carantinei în masă din România, iar ieri, a publicat un text pe blogul său despre închiderea bisericilor și oprirea slujbelor (o încălcare incredibilă a drepturilor constituționale ale omului) .
„Întregul adevăr îl aflăm când cunoașterea științifică este completată de cunoașterea spirituală și de principiile morale”, a susținut acesta, adăugând că atunci când „în numele științei seculare (idolul lumii moderne), sunt justificate măsuri polițienești, autoritare și arbitrare, trebuie să vedem dacă nu cumva în spate există una dintre capcane”.
În textul său, intitulat „Capcanele cunoașterii adevărului”, doctorul Astărăstoae a mai scris în felul următor, vorbind despre indivizii care îi consideră pe anti-vacciniști niște troglodiți și niște încuiați:
”Fac parte din categoria pupăturilor de moaște și icoane. Sunt creștin, o mărturisesc ori de câte ori am ocazia. Cred într-unul Dumnezeu și mă rog la Tatăl Nostru oricât ar încerca unii să-mi inducă sentimente de inferioritate sau de frică. Iar în noaptea de Înviere, voi fi prezent în Biserică, voi săruta icoanele și voi lua Lumină indiferent ce măsuri absurde vor lua decidenții în războiul cu virușii. Cât despre troglodit, sunt un troglodit care a scris peste 30 de cărți, care a publicat peste 200 de articole în reviste științifice, care a fost invitat să conferențieze în Universități străine de la Taipei (Taiwan) până la Paris și Londra”.
Acesta a mai enumerat și capcanele sua riscurile întâlnite pe drumul cunoașterii, adaptate după filosoful francez Gaston Bachelard:
1. a avea convingeri preconcepute în loc de a avea îndoieli rezonabile, “știința nefiind altceva decât adevărul însoțit de îndoială” (Bachelard).
2. a da obiectului de cercetat o imagine conformă dorinței tale;
3. a crede mai întâi în intuiție personală înainte de a cerceta;
4. a iubi mai mult ceea ce se confirmă decât ceea ce contrazice;
5. a manifesta atașament față de ceea ce este mai familiar și a respinge de la început orice opinie contrară;
6. a fi seduși de hipertehnicizare, care poate să ne conducă la o încredere necontrolată în tehnică;
7. a nu crede că adevărul științific este viciat nu atât de erorile grosiere, cât de erorile subtile;
8. a trişa cu idei sau fapte din orgoliu sau, mai ales, din interes.
Discussion about this post