Sprijinul acordat de România, inclusiv cel financiar, va fi pe mai departe strict condiționat de continuarea reformelor esențiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova și avansarea parcursului său european, anunță, luni, Ministerul Afacerilor Externe (MAE).
MAE transmite că a luat notă de evoluțiile politice de la Chișinău legate de semnarea unui acord privind încheierea unei noi alianțe guvernamentale.
„Raportat la aceste evoluții politice, poziția României față de situația din R. Moldova rămâne în coordonatele de până în prezent, astfel cum a fost aceasta prezentată în declarația Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, din 12 noiembrie 2019”, anunță, luni, MAE.
MAE apreciază că, în ultimele patru luni, în R. Moldova „nu s-au înregistrat evoluții care să ateste continuarea sau realizarea unor reforme durabile în direcția avansării parcursului european”.
„MAE consideră că îndoielile în privința angajamentului autentic din partea autorităților de la Chișinău în sensul reformelor necesare se mențin și în actuala conjunctură politică, neexistând argumente care să deschidă perspectivele unor schimbări de fond ca urmare a formării noii coaliții guvernamentale de la Chișinău”, conform sursei citate.
În consecință, sprijinul României, inclusiv financiar, va fi pe mai departe strict condiționat de continuarea reformelor esențiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova și avansarea parcursului său european.
În același timp, România va continua să urmărească cu prioritate interesele cetățenilor din Republica Moldova, așa cum a acționat deja, inclusiv foarte recent în contextul crizei generate de epidemia de Covid19, precum și realizarea proiectelor bilaterale strategice.
„România va continua să acorde o atenție deosebită modului în care Republica Moldova va aplica strict Parteneriatul Strategic bilateral privind integrarea europeană și va continua ferm și consecvent parcursul său european, inclusiv implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și a reformelor necesare pentru apropierea de UE – singura opțiune viabilă pentru reformarea profundă a instituțiilor din R. Moldova, de natură să aducă beneficii palpabile cetățenilor săi”, concide comunicatul Ministerului de Externe.
În plină epidemie de COVID-19, socialiştii şi democraţii şi-au dat mâna la propriu şi la figurat
Deputaţii PSRM şi PDM au semnat acordul de creare a unei majorităţi parlamentare şi au constituit Platforma Social-Democrată pentru Moldova.
Membrii coaliţiei au prezentat principalele prevederi ale acordului.
”Astăzi, Partidul Socialiştilor a semnat în comun cu Partidul Democrat un acord de creare a unei platforme parlamentare majoritare de orientare social-democrată. Prin acest document punem o temelie solidă guvernării Republicii Moldova şi ne angajăm să asigurăm o bună funcţionare a tuturor instituţiilor statului. Acest acord conţine, în mare parte, prevederile acordului politic semnat între Partidul Socialiştilor şi Blocul ACUM în anul 2019”, a comunicat preşedintele PSRM, Zinaida Greceanîi.
Preşedintele PDM, Pavel Filip, a spus că democraţii s-au gândit mult înainte de a semna acordul în această perioadă de pandemie de COVID-19.
”Partidul Democrat a decis să semneze acest acord, după discuţiile pe care le-am avut. De aşa o manieră, poate să dăm şi o mână de ajutor în acest moment complicat şi să participe la actul de guvernare. Nu ne temem de responsabilitate. Avem profesionişti, avem oameni experimentaţi. Am toată certitudinea că împreună ne vom descurca bine”, a afirmat preşedintele PDM, Pavel Filip.
Acordul prevede că după alegerile prezidențiale din toamnă, Partidului Democrat îi va reveni una din funcțiile principale în stat, cea de premier sau de Președinte al Parlamentului. În textul acordului, PSRM şi PDM şi-au împărţit şi domeniile de activitate. Astfel, democraţii vor fi responsabili de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerul Economiei și Infrastructurii, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării şi de Ministerul Apărării, dar vor avea şi funcţia de vicepremier pentru Reintegrare. Părţile au stabilit că demiterea şi numirea noilor membri de Guvern se va face la solicitarea partidului responsabil de domeniul respectiv, după consultarea celor două formaţiuni semnatare.
Potrivit lui Pavel Filip, Partidul Democrat va propune următoarele candidaturi:
Cristina Lesnic – Vicepremier pentru Reintergrare,
Alexandeu Pînzari – Ministerul Apărătii,
Igor Şarov- Ministerul Educaţiei,
Oleg Ţulea – Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europen,
Sergiu Răilean – Ministerul Economiei
Discussion about this post