După cum știm, o dietă bine echilibrată este întotdeauna o idee bună, însă acum, mai mult ca oricând. În mijlocul epidemiei COVID-19, este un moment ideal să facem tot ce ne stă în putere pentru a întări sistemul imunitar.
De-aceea, am creat această listă de mâncăruri și obiceiuri alimentare sănătoase pe care să le implementăm atât pe perioada crizei, cât și în restul timpului.
1. Apa e de bază
Hidratarea e mereu un factor necesar al unei vieți sănătoase, însă adesea, unul pe care-l neglijăm. Știați că majoritatea oamenilor sunt deshidratați?
Deshidratarea afectează atât starea mentală cât și nivelul de energie, iar studiile au arătat o legătură clară între deshidratare și hipertensiune, diabet, astm și alte probleme cronice.
Există multe alimente, cum ar fi ceaiul verde, fructele, legumele și unele cărnuri care ajută la hidratarea organismului.
2. Dieta verde
Sau cum spun americanii, „eat your greens!”. Motivul pentru care legumele verzi sunt atât de recomandate este că ele sunt o sursă bogată de nutrienți, vitamine, fibre, minerale și antioxidanți care te feresc de boală.
Printre aceste verdețuri recomandate se numără spanacul, broccoli, kale, salata și foile de varză. Nivelul ridicat de antioxidanți întărește sistemul imunitar și contribuie la lupta împotriva bolilor.
3. Cât mai multe fructe
Fructe precum căpșunile, pepenele, soc, mango, piersica și papaya sunt iarăși surse bogate de antioxidanți care ajută prevenirea bolilor. Murele sunt de-asemenea o sursă bună de antociani, un fel de molecule despre care se crede că ar putea remedia unele boli.
4. Nu uita vitamina C
În sezon gripal, în general e recomandat să consumi cât mai multă vitamina C, deoarece aceasta stimulează producția de celule albe, care la rândul lor, protejează organismul de infecție și boală.
De-asemenea, s-a descoperit că insuficiența de vitamină C poate contribui la pneumonie (deci afectează sistemul respirator și pulmonar, deja greu încercat în aceste vremuri).
Surse naturale de vitamina C: kiwi, citrice, spanac, ardei gras, papaya. E recomandat să luați și suplimente alimentare de vit. C în această perioadă.
5. … și nici zincul!
Zincul este o minerală extrem de importantă în funcționarea corectă a organismului. El stimulează metabolismul, activitatea enzimelor, creșterea și sinteza proteinelor, printre altele. Deficiența de zinc este adesea întâlnită în pacienții cu sistem imunitar scăzut.
Surse natural de zinc: stridii, homar, fasole, iaurt, semințe și carne roșie. Puteți lua și suplimente, de-asemenea. Doza zilnică recomandată este de 8mg pentru femei, 11 mg pentru bărbați, și 11, respectiv 12 mg, pentru femeile însărcinate sau care alăptează.
Pentru întărirea sistemului imunitar se mai recomandă și exercițiul fizic, precum și evitarea situațiilor stresante.
Discussion about this post