Astfel, au fost atinse teme ca : Rusia la 75 ani de la victoria împotriva Germaniei naziste, conflictul din estul Ucrainei, poziționarea actuală a Rusiei față de NATO, dar și recentele acuzații care i-au fost aduse de la nivelul Uniunii Europene cum că ar fi principalul vector de propagandă al știrilor false în Europa.
Ambasadorul Rusiei la București, domnul Valery Kuzmin, a fost întrebat de către reporterul bpnews.ro, prezent la conferința online:
Dacă Rusia se va găsi într-o situație similară ca cea din anul 1999, când nu a putut să-și ajute aliatul tradițional- Serbia- să-și păstreze provincia Kosovo, la care din cele 3 lucruri de mai jos ar fi dispusă să renunțe pentru a-și păstra influența în zona Europei Centrale și de Est:
i) tezaurul românesc dus în Rusia în timpul primului război mondial;
ii) Armata a 14-a rusă din Transnistria;
iii) conducerea loială intereselor rusești în Republica Moldova( Igor Dodon-președinte-Ion Chicu-premier) ?
Acesta a spus că nu poate alege nici unul din lucrurile enumerate mai sus pentru că acestea nu există.
Astfel, trimisul Rusiei în România a afirmat că tezaurul este un subiect care nu a mai preocupat cele două părți și că nu s-a mai dorit aducerea lui în actualitate, așa cum a afirmat în 2012 un înalt oficial al Ministerului de Externe al Federației Ruse.
Legat de armata a 14-a din Transnistria, Valery Kuzmin a afirmat că ” Nu mai există nici o armată. Numărul soldaților de acolo este redus, mult mai mic decât al celor americani din România, iar dotarea foarte slabă, nici măcar un elicopter neavând în dotare.”
Cât privește influența asupra conducerii Republicii Moldova, ambasadorul Rusiei a afirmat că Rusia nu a pus la îndoială niciodată independența noului stat și că relațiile cu aceasta sunt pe picior de egalitate, negând orice amestec în treburile interne, dar amintind de faptul că Basarabia a făcut parte din Imperiul Rus și din URSS.
De asemenea, acesta a spus că ” Republica Moldova este un pod de legătură între Europa de Est și Centrală, pe de o parte, și Rusia, pe de altă parte, din punct de vedere comercial, economic și chiar din punct de vedere intelectual. Moldova a semnat acordul de integrare cu Uniunea Europeană, iar colegii noștri din Europa au fost pentru aceste procese de conlucrare și în Est și în Vest, dar acum ei se pronunță altfel (n.r. Uniunea Europeană) folosind principiul cum că <Cine nu este cu noi, este împotriva noastră!>, deci cităm din istoria rusă, iar eu sunt ambasadorul Rusiei în România. I am best. Ăsta e un principiu al bolșevicilor pe care îl folosesc( n.r. europenii).”
Valery Kuzmin este recidivist: a insultat-o anul trecut pe Majestatea Sa, Margareta a României, Custodele Coroanei române
Valery Kuzmin, ambasadorul Rusiei la București, a acuzat-o în noiembrie 2019 pe fiica regelui Mihai I de fake news despre NATO și alte subiecte de importanță geopolitică majoră, dânsul adresându-i-se Custodelui Coroanei cu „doamna Margareta”. Totodată, Kuzmin a menționat în postarea sa că Marea Unire de la 1918 s-a făcut asemănător cu anexarea Crimeei din 2014 de către Rusia.
În urma acestui atac la Majestatea Sa, Margareta a României, Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei (ANRM) a solicitat tot atunci Președintelui României, Klaus Iohannis, precum și Ministerului Afacerilor Externe să demareze procedurile pentru declararea ambasadorului Federației Ruse la București, Valery Kuzmin, persona non-grata și trimiterea înapoi în Rusia. Această solicitare a fost făcută public pe pagina oficială de facebook a ANRM.
Rusia, amenințare a României, conform Strategiei Naționale de Apărare a Țării
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti a avut o primă reacţie la noua Strategie Naţională de Apărare, despre care Valery Kuzmin afirmă că este „un document al unui stat NATO. Nu urmărim niciun fel de scopuri agresive”. În Strategie se vorbeşte direct despre „comportamentul agresiv al Federaţiei Ruse”.
Moscova a avut prima reacţie la noua Strategie Naţională de Apărara e a Ţării, document care a ajuns, recent, la Parlament. Este „un document al unui stat NATO”, a declarat ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, în cadrul unei conferinţe care a avut loc online.
„Pentru NATO, cel mai important este să primească resurse financiare din partea fiecărei ţări membre şi ca mai mulţi bani să fie alocaţi, din bugetele anuale, pentru Apărare. Dacă, pe scurt, o să încercăm să caracterizăm situaţia relaţiilor noastre acum, putem să folosim o frază din Erich Maria Remarque – <Pe frontul de vest nimic nou>. Rusia nu urmăreşte niciun fel de scopuri agresive, nici în bazinul Mării Negre, nici faţă de România, nici la nivel global”, a spus Kuzmin.
Discussion about this post