Opt maramureșeni au ajuns la spital după ce au consumat ciuperci otrăvitoare. Șase dintre aceștia sunt adulți. ”Numărul persoanelor adulte care au avut nevoie de asistență medicală de urgență din partea specialiștilor Spitalului Județean de Urgență “Dr Constantin Opriș” din Baia Mare, după ce au consumat ciuperci a ajuns la 6. Pacienții au fost internați pe secția Interne a unității medicale. Potrivit medicului șef secție Interne, dr. Vasile Bonaț, toți pacienții care au suferit intoxicații cu ciuperci au fost externați”, se menționează în comunicatul Spitalului Județean de Urgență “Dr Constantin Opriș” din Baia Mare. Tot în cursul acestei luni, în secția Pediatrie au fost tratate două adolescente intoxicate cu ciuperci. Medicii pediatrii avertizează părinții să evite introducerea în alimentația copilului a ciupercilor din flora spontană. Aceasta deoarece intoxicațiile cu ciuperci în general, dar mai ales la copil, pot avea urmări grave, în funcție de tipul de ciuperci consumate.
Specialiștii recomandă populației să trateze cu maximă seriozitate această problemă, având în vedere consecințele foarte grave care pot fi provocate de consumul ciupercilor și atenționează că trebuie să se prezinte la urgență, imediat ce identifică primele simptome.
Totuși, deși an de an, în această perioadă, zeci de persoane ajung la spital în urma consumului de ciuperci otrăvitoare, sunt și persoane care ignoră recomandările medicilor. S-au înregistrat chiar și cazuri în care unii au devenit clienți ”fideli” ai secției de Interne, astfel că după ce au fost internați și tratați de toxiinfecție alimentară cu ciuperci, anul următor au avut nevoie de îngrijirea medicilor tot din aceeași cauză. Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență “Dr Constantin Opriș” Baia Mare informează că ”simptomele intoxicației cu ciuperci se clasifică în funcție de perioada de incubație a tipului de ciuperci care provoacă intoxicația. În cazul celor cu perioadă scurtă de incubație, simptomele apar foarte repede (15 minute-3 ore) de la consumul ciupercilor și se manifestă prin dureri abdominale, tegumente umede, pupilă micșorată, halucinații, tulburări nervoase, hipotensiune arterială, abundența salivației etc.
Mai gravă este situația în cazul intoxicației cu ciuperci cu incubație lungă. Semnele apar după 12 ore de la consum și se manifestă prin grețuri, vărsături, diaree, icter, tulburări neurologice, afecțiuni hepatice și renale, hemoragii. În aceste situații, este posibil ca, fără un tratament corespunzător, după 2 zile de la ingestie să se instaleze coma și, ulterior, decesul persoanei în cauză”.
Discussion about this post