Acest sfârșit de săptămână a adus câteva evenimente inedite, printre care și unul dedicat tradiționalismului. Astfel, acesta a avut și are loc în reședința județului Maramureș, în Baia Mare la Muzeul Satului, numele oficial fiind „MândrIE Maramureșeană”. Iată ce dorește să transmită festivalul și să aflăm mai multe despre modul său de desfășurare.
„MândrIE Maramureșeană” este un eveniment finanțat din fonduri private ajuns la cea de a VI-a ediție organizat de un grup de tineri, dedicat transmiterii, asimilării și valorificării culturii maramureșene în vederea păstrării și conservării tradițiilor, obiceiurilor și simbolisticii maramureșene, dar și promovării Maramureșului din punct de vedere turistic.
Iată ce au declarat organizatorii: „Temători, plini de griji și cu speranța că noua normalitate ce vine va aduce cu ea zile mai bune am așteptat cu toții ca această perioadă de grea încercare la nivel mondial să se apropie de sfârșit. Povestea acestei ediții a început într-un loc emblematic pentru mulți dintre noi, Vârful Igniș din Munții Gutâi. Acolo, la o înălțime de 1307 metri am găsit cadrul perfect pentru a transpune într-o singură imagine stările trăite de fiecare dintre noi în această perioadă: izolare, depărtare de cei dragi, singurătate și apropierea de divinitate. ”
Această cea de-a 6-a ediție este dedicată femeii contemporane, femeia demnă cu personalitate, cu atitudine, puternică, care nu se dă la o parte de la provocările vieții, femeia care odată ce poartă o IE sau o cămașă maramureșeană reușește să o innobileze.
Se pare că vor fi în program conferințe, proiecție de documentare, doine și cântece străvechi din Maramureș, dar vor fi readuse la viață și rețete culinare vechi reinterpretate de către unul dintre cei mai apreciați chefi din domeniu. De asemenea, vor fi invitați producători locali și trupe cu renume din țară. Se pare că accesul va fi exclusiv cu mască, așa că din punct de vedere al siguranței evenimentul este destul de bine organizat. Totuși, respectarea măsurilor de siguranță va fi vegheată de o echipă de jandarmi.
„Vă propunem un eveniment dedicat bucuriei, recunoștinței, dar și sărbătoririi straielor populare create cu atâta migală de generații de maramureșeni.” mai completează organizatorii, invitând pe cât mai multă lume la eveniment.
Discussion about this post