Peste 50% dintre români nu au auzit de liberalizarea pieței de gaze naturale de la 1 iulie, în timp ce aproximativ 60% nu știu că piața de energie electrică va fi liberalizată începând cu 1 ianuarie 2021. Asta reiese din Barometrul Securității Energetice (ediția aII-a) publicat de INSCOP, potrivit căruia mai puțin de un sfert dintre respondenți consideră că au informații suficiente cu privire la ce înseamnă și care sunt efectele liberalizării pieței de energie electrică și gaze naturale, în timp ce marea majoritate apreciază că nu au informații suficiente.
Așa că ne-am gândit să schimbăm acest lucru și să informăm românii despre ce se va petrece mâine. Iată aici tot ce trebuie să știi și de asemenea cum să poți alege corect și avantajos oferta potrivită pentru tine.
Întâi, actuala factură a dumneavoastră de gaze se compune din: prețul gazului ca atare, tariful de transport, tariful de distribuție, marja furnizorului, acciza la gaz și TVA. În acest moment toate sunt reglementate de stat, iar în esență de la 1 iulie va fi modificat doar prețul gazului ca atare și marja furnizorului.
Odată cu liberalizarea pieței de gaze naturale de la 1 iulie, orice consumator casnic are dreptul să îşi schimbe furnizorul prin alegerea unei oferte din piața liberă. Iată care sunt cele mai importante aspecte pe care trebuie să le aveți în vedere atunci când analizați oferta primita din partea unui furnizor.
-
Citiți cu atenţie conținutul tuturor documentelor puse la dispoziţie;
-
Nu semnați nimic dacă lipsesc informații (prețuri transparente cu toate componentele incluse, termene de plată, valori taxă de reziliere etc.) sau există câmpuri necompletate;
-
Atunci când comparați ofertele furnizorilor, întotdeauna să fiți atenți la prețurile de furnizare publicate, durata ofertei și condițiile în care prețurile din oferte pot fi modificate;
-
Verificați dacă oferta include accesul la servicii conexe, cum ar fi centre de relații clienți, portal online și aplicații mobile pentru a vă gestiona consumul și facturile, dacă aceste facilități sunt importante pentru voi;
-
Fiți atenți și la capacitatea operaţională și financiară a furnizorului – este cea mai importantă calitate pentru a fi siguri că livrarea gazelor naturale este asigurată.
Discussion about this post