Activitățile extra-școlare sunt o componentă foarte importantă din viața elevilor. Pe lângă că îi relaxează și îi ajută să interacționeze, acestea pot avea multe alte beneficii. Astăzi vorbim despre tetru și despre cum ajută îi beneficiază această artă pe copii.
În primul rând, Teatrul stimulează capacitatea copiilor de a se concentra şi de a învăţa. În ultimii ani, profesorii şi şcolile s-au confruntat cu provocări majore: numeroase strategii de reformare a educaţiei au fost dezvoltate şi discutate pe scară largă de către politicieni şi de către societatea civilă. Intrebării ”cum se pot măsura rezultatele acestor reforme”, nu i s-a putut da un răspuns.
Pentru a contribui în mod constructiv la dezbaterea privind învăţământul, Prof. Dr. Max Friedrich, Dr. Brigitte Sindelar şi Sylvia Rotter au pus bazele Iniţiativei Educaționale în 2008, în Austria. Acest proiect a avut ca fundament ideea că sprijinirea dezvoltării creativităţii copiilor în timpul orelor petrecute la şcoală duce la creşterea abilităţilor acestora, nu doar în privinţa creativităţii mai sus menţionate, ci şi în ceea ce priveşte capacitatea lor de a se concentra şi de a învăţa.
Rezultatele studiului au demonstrat științific că tehnicile folosite în cadrul orelor de teatru duc la dezvoltarea unor abilități cognitiv-comportamentale, în procentaje semnificative.
De asemenea, teatrul în școli este recomandat și de actori. Actorul Mihai Bendeac, într-un podcast de pe o rețea de socializare, a explicat că este foarte important să existe teatru în școli. A mai spus de asemenea, că el nu a avut o astfel de șansă, deși și-ar fi dorit. Actorul speră că aceste ore vor determina mai mulți tineri să urmeze calea teatrului.
Ne dorim să implementam metoda dezvoltată de către Sylvia Rotter şi în şcolile româneşti. Ştim că se dorește implementarea orelor de teatru în şcoli la nivel naţional şi Teatrul Vienez de Copii poate oferi atât baza unui curriculum, cât şi training pentru viitorii traineri ai copiilor din Romania.
Discussion about this post