Cărțile. Am crescut înconjurați de ele. Se tot vorbește însă mai nou că nu mai este la modă să citești, iar mulți tineri aleg să petreacă timpul în fața calculatorului sau al telefonului. Să fie însă oare chiar așa? Ia să vedem.
În primul rând, cărțile nu și-au pierdut din popularitate. Acesta este un fapt neadevărat. Ele sunt la fel de populare ca înainte, ba poate chiar și mai și, datorită tehnologiei. Poate că acestea au suferit o „mutație” de la hârtie la e-book-uri și audio-book-uri, dar esența este aceeași. În plus, e-book-urile sunt mult mai ieftine, nu ocupă spațiu și sunt de aceea o alternativă mai fiabilă. Unii spun că ascultarea unei cărți nu mai înseamnă „cititul” de altădată. Eu cred că acest lucru nu are nicio importanță. Într-o lume în continuă mișcare, timpul este greu de găsit. Așa că ascultarea unei cărți audio în timp ce gătești, conduci sau faci curățeni este lăudabilă. Iar pentru iubitorii de cărți clasice, nu v-am uitat!
O inițiativă inedită a Bibliotecii Judcețene ”Petre Dulfu” din Baia Mare. Surplusul de cărți obținute din donații este oferit cititorilor în mod gratuit. La intrarea în instituție au fost amenajate mai multe rafturi, unde sunt așezate cărți pentru toate vârstele și gusturile (Rocambole- Ponson du Terrail, Poveste de iubire- Erich Segal, La Sud de Rio Bravo- Nicolae Frânculescu, etc), inclusiv cărți în limba maghiară.
Ideea este apreciată de tinerii băimăreni iubitori de lectură. ”Inițiativa este foarte bună pentru că dacă unii nu mai au nevoie de cărți și le donează, alții și-ar dori să le citească. Poate găsesc titluri mai vechi, cărți interesante. Și eu am luat cărți de aici”, spune Ioan Buftea, elev al Colegiului Național ”Mihai Eminescu” din Baia Mare. ”Dacă găsec ceva ce-mi place iau și apoi aduc cartea s-o citească și alții”, spus un alt elev al Colegiului Național ”Vasile Lucaciu”. ”Cărțile trec repede astfel că săptămânal scoatem alte titluri”, a precizat o angajată a Bibilotecii Județene.
Discussion about this post