Comisia și Grupul BEI au lansat Planul de investiții pentru Europa în noiembrie 2014 pentru a inversa tendința descendentă a investițiilor și pentru a aduce Europa pe calea redresării economice. Pilonul fi nanciar al planului, Fondul european pentru investiții strategice, a avut inițial sarcina de a mobiliza investiții suplimentare în valoare de 315 miliarde de euro până în 2018. În urma succesului pe care l-a înregistrat, Parlamentul European și statele membre au convenit să consolideze FEIS și să îi extindă obiectivul de investiții la 500 de miliarde de euro până la fi nele anului 2020.
O evaluare independentă a FEIS, publicată în iunie 2018, a conchis că garanția UE este o modalitate eficientă de mărire a volumului operațiunilor mai riscante ale BEI, deoarece utilizează mai puține resurse bugetare în comparație cu programele de granturi și instrumentele fi nanciare europene. Evaluarea subliniază că sprijinul acordat de BEI este esențial pentru benefi ciarii FEIS, deoarece reprezintă o garanție pe piață, facilitând astfel viitoarele strângeri de fonduri. Succesul FEIS se bazează și pe structura sa efi cientă de guvernanță, care reacționează la schimbările constante ale piețelor. Un grup independent de experți decide dacă un proiect poate benefi cia de garanția UE. Obiectivul este de a elimina riscurile asociate investițiilor private în proiectele necesare pentru o Europă mai durabilă și de a aduce o valoare adăugată comparativ cu ceea ce s-ar fi obținut fără asistența publică.
În mai 2020, Comisia Europeană a prezentat o propunere revizuită referitoare la succesorul Planului de investiții pentru Europa în următorul cadru fi – nanciar multianual care începe în 2021: programul InvestEU, se arată într-un comunicat Europe Direct.
De asemenea, raportul BEI referitor la FEIS pe anul 2019 enumeră o serie de rezultate concrete ale inițiativei. Datorită FEIS:
• aproximativ 20 de milioane de noi gospodării au acces la bandă largă de mare viteză
• au fost construite sau renovate circa 540 000 de locuințe sociale și locuințe accesibile ca preț
• 22 de milioane de europeni benefi ciază de servicii de asistență medicală îmbunătățite
• aproximativ 400 de milioane de călătorii/an vor benefi cia de o infrastructură de transport nouă sau modernizată
• au fost alimentate cu energie din surse regenerabile 13,4 milioane de gospodării.
Discussion about this post