Nitratul de amoniu este un ingredient cheie atât producerea îngrăşământului, cât şi realizarea anumitor tipuri de explozibili. Substanţa a fost folosită anterior în atacuri teroriste, scrie CNN.
Încă nu se ştie ce a provocat exact explozia de marţi din Beirut, care a ucis aproape 80 de oameni, dar se pare că flăcările unui incendiu izbucnit în apropiere au ajuns la depozitul cu azotat de amoniu.
Şeful Securităţii Generale din Liban, Abbas Ibrahim, a spus că „materialele extrem de explozive”, care au fost confiscate cu ani în urmă, erau în depozitul, care se află la doar câteva minute de mers pe jos de cartierele populare pentru cumpărături şi viaţa de noapte.
Primul ministru Diab a declarat că este „inacceptabil” faptul că atât de multe materiale explozive au fost depozitate „fără a se lua măsuri de prevenţie în condiţiile în care pun în pericol siguranţa cetăţenilor”.
„Nu mă voi odihni până nu îi vom găsi pe cei responsabili de cele întâmplate, îi vom trage la răspundere şi vom impune pedeapsa maximă”, a spus el.
Tragedia de la Mihăilești, Buzău s-a produs tot în urma exploziei unei încărcături cu azotat de amoniu
18 oameni, printre care 7 pompieri şi 2 jurnalişti, şi-au pierdut viaţa şi alţi 13 au fost grav răniţi în urma deflagraţiei.
Supravieţuitorii tragediei şi rudele celor care au murit atunci au venit la locul unde s-a petrecut tragedia, iar în toate subunităţile de pompieri din Buzău s-a ţinut un moment de reculegere.
În dimineaţa zilei de 24 mai 2004, în jurul orei 5.40, a sunat alarma. La un camion încărcat cu îngrăşământ, care derapase, s-a raportat un incendiu, pe drumul european E 85, la intrare în localitatea Mihăileşti.
Două autospeciale au plecat spre locul accidentului. La scurt timp după ce au ajuns, a urmat o explozie devastatoare în urma căreia 7 pompieri au murit şi maşinile de intervenţie au fost distruse.
9 localnici sau persoane care se aflau întâmplător la faţa locului au fost şi ele ucise de suflul exploziei.
Aceeaşi soartă au avut şi doi jurnalişti care au ajuns primii la faţa locului. Supravieţuitorii îşi amintesc cu groază ce s-a întâmplat în acea dimineaţă de mai.
Rudele pompierilor ucişi în explozia de la Mihăilești nu îşi găsesc nici astăzi liniştea şi spun că le este foarte greu să treacă peste cele întâmplate atunci.
Cristina Stan, sora unui pompier: ”Să nu uite niciodată că aici şi-au dat sufletul, şi-au dat viaţa, au venit să salveze o viaţă şi nu s-au mai întors niciodată.”
Lucica Necula, mama unui pompier: ”Sărbătoare nu mai e, Paşte nu mai e, Crăciun nu mai e, Anul Nou nu mai e, trăim aşa fără el, e greu. Şi ne e dor de el, ne taie sufletul, respiraţia.”
Vinovaţi de tragedie au fost găsiţi directorii firmei de transport la care era înregistrat camionul. Dar şi fostul director al combinatului Doljchim, unde se producea azotatul de amoniu. Ei au fost condamnaţi la câte 4 ani de inchisoare, iar firmele lor au plătit despăgubiri de sute de mii de euro către rudele victimelor.
Discussion about this post