Programul Casa Verde Fotovoltaice a arătat multe dintre slăbiciunile Administrației Fondului pentru Mediu (AFM): capacitate scăzută de a gândi și implementa proiecte noi, lipsă de transparență, management nepregătit pentru situații imprevizibile. Nu e o veste deloc bună, pentru că România va implementa, până în 2027, proiecte de mediu în valoare de 24 miliarde de euro, veniți din surse europene. Dar… cu cine?
Peste 10.000 de cetățeni au fost dezamăgiți de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Instituția a respins cererile lor de finanțare, pe motive nefondate, refuzându-le dreptul de a deveni prosumatori, și de a produce singuri și mai curat energia de care au nevoie. Greenpeace România a încercat să eficientizeze derularea programului de finanțare în beneficiul cetățenilor și să medieze relația acestora cu AFM, însă nepăsarea instituției a cântărit mai mult.
La un an și jumătate de la începerea programului, nici măcar un panou fotovoltaic nu a fost instalat!
În plus, în condițiile în care, conform declarațiilor ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, din cele 80 de miliarde de euro alocate României până în 2027, peste 30% (24 miliarde de euro) „vor ajunge în proiecte verzi”, e nevoie de o reformă a instituției care gestionează „proiecte și programe naționale în vederea dezvoltării durabile a României.”
`Am sunat la A F M Relații cu Publicul, A F M Mass Media, Direcția Generală Proiecte, Direcția Implementare Proiecte, Direcția Evaluare Proiecte, Direcția Juridică. Nu ne-a răspuns nimeni.
Am realizat că e nevoie de o reformă serioasă la nivelul A F M, care să înceapă chiar acum. Nu putem avea încredere într-o instituție care minte, nu comunică cu cetățenii sau nu-și respectă propriile declarații oficiale. Dvs. ati avea?De aceea, cerem ministrului Mediului, Costel Alexe, demiterea actualei conduceri a A F M și reformarea acestei instituții. ` spun cei de la Greenpace România, o fundație care de ani buni are grijă de planetă.
Discussion about this post