În Minsk a fost organizat duminică un nou protest, numit ”Noul Belarus”. Chiar dacă autorităţile sperau că protestul va pierde din amploare, presa de opoziţie scrie că la marș au participat peste 200.000 de oameni.
Protestatarii au aplaudat şi au scandat „Pleacă”, un îndemn adresat preşedintelui în funcţie Alexandr Lukashenko.
După ce s-au adunat în Piaţa Independenţei, participanţii la marş s-au îndreptat spre monumentul „Minsk – oraş erou”. Acesta era păzit de forţele de ordine şi este împrejmuit cu un gard de metal.
Marşuri paşnice sunt organizate şi în alte oraşe din Belarus, unde oamenii scandează „Minsk, noi suntem cu tine!”.
Din Lituania, unde a fost forţată să plece, candidatul opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, anunţă că cetăţenii vor „lupta până la victorie”.
Bielorușii protestează pentru a treia săptămână la rând împotriva lui Alexandr Lukashenko, care a câştigat un nou mandat de preşedinte în urma unui scrutin controversat.
Lukashenko a insultat poporul bielorus
Expertul în problematica spaţiului ex-sovietic Vladimir Socor vorbeşte despre trei scenarii posibile în Belarus „În acest moment, Lukaşenko a pierdut legitimitatea pe care o poseda”, a spus Socor.
Vladimir Socor, analist politic şi expert în problematica spaţiului ex- sovietic, are o explicaţie simplă pentru ceea ce se întâmplă în ultimele săptămâni în Belarus.
Oamenii s-au simţit insultaţi de faptul că Lukaşenko i-a considerat atât de creduli încât a exagerat scorul alegerilor. Le-a prezentat o victorie obţinută cu 80 la sută din voturi .
În aceste condiţii, analistul politic nu exclude ca preşedintele Lukaşenko să aibă soarta lui Ceauşescu. Adică să fie înlăturat de mulţime şi viaţa să îi fie în pericol. Este necesară o soluţie rapidă de tranziţie şi nu sunt prea multe variante. Doar trei, în opinia lui Vladimir Socor.
„O tranziţie de jos în jus, deocamdată, este imposibilă practic. Şi, dacă s-ar încerca, ar duce probabil la haos. Opoziţia nu spune ce ar face în cazul victoriei. Nu spune ce ar face cu statul social, cu economia în general. Opoziţia se pronunţă numai în privinţa alegerilor şi în privinţa persoanei lui Lukaşenko. Cum ar putea să arate una de sus în jos. Ar putea fi orchestrată chiar de către Lukaşenko. Dar influenţa domnului Lukaşenko pare să scadă continuu, pe măsură ce cresc protestele. Cu cât o soluţie de sus intervine mai târziu, cu atât scade influenţa personală a lui Lukaşenko asupra acestei soluţii. Deocamdată, vedem că la nivelul conducerii, grupul conducerii este unul omogen. Nu au loc defecţiuni. Nici la nivelul politic, nici la nivelul forţelor de ordine. Mai există un scenariu posibil. Un acord între Rusia, pe de o parte, şi Occident, adică Uniunea Europeană, pe de altă parte, asupra unei guvernări de tranziţie în Belarus, după modelul Chişinău 2019. Pentru a pregăti alegeri generale, prezidenţiale şi parlamentare. Sunt necesare alegeri parlamentare. În Belarus, nu există partide politice. Parlamentul e compus din deputaţi care au candidat în circumscripţii uninominale, în numele lor propriu”, a spus Vladimir Socor, analist politic.
Discussion about this post